Език

Келтски език: произход, история, текущо състояние – 2019

Уважаеми приятели ! Моля да бъда извинен за известно отсъствие по празниците. Искам да ви пожелая да изкарате чудесно на 31-ви, а за настроение предлагам тази статия.

взето от https://bg.sodiummedia.com/4003593-celtic-language-origin-history-current-state

Какво е съвременният келтски език? Келтите са древни племена, чието име е дадено от древните гърци. Римляните наричали келтските гали. Преди около три хиляди години тези хора са заселили почти цялата територия на съвременна Европа. Именно тяхната култура е родила такива герои като Тристан и Изолда, магьосника Мерлин, рицарите Персивал и Ланселот. Келтските хора не можеха да създадат своя собствена държава. Въпреки това, те са достигнали огромни висоти в културата.

Произход на езика

Келтският език принадлежи към огромна група индоевропейски езици. Смята се, че неговият прародител е Протокелтския език. Учените не знаят достоверно момента, в който пра-келтският диалект се отделя от общото индоевропейско дърво. Келтските езици са сходни както със скандинавските, така и с германските и италианските езикови групи.

Първото споменаване на тази националност на територията на съвременна Великобритания принадлежи към 800 г. пр. Хр.. От този момент започва така наречената ера на келтите във Великобритания.

Още в I хилядолетие пр.Хр.. различни келтски диалекти се разпространяват в цяла Европа. Сред тези територии може да се нарече Франция, Великобритания, част от Германия, Ирландия, Испания. С течение на времето зоната на келтските езици започва да се свива значително. Много от неговите наречия изчезнаха. Такива диалекти като Манкс, Келтиберий, Корниш,, Лепонтик са изчезнали завинаги. Днес няма такова нещо като жив келтски език. Няколко съвременни езика принадлежат към тази група. Това са келтски, ирландски, уелски и бретонски.

Културни постижения на келтските племена

Келтите бяха доста умели и опитни за своето време. Например, на територията на съвременна Швейцария археолозите са намерили конска сбруя, направена от келтите. В книгата на германския изследовател Хелмут Биркач се казва за изобретението на келтите, уникално за онова време – дърводелската машина. В допълнение, келтските племена изграждали солни мини и също така успявали да извлекат желязо от желязна руда. И това сложи край на бронзовата епоха в цяла Европа. Келтските конски каруци били сред най-добрите в Европа. Келтите са били единствените племена, които са знаели как да направят безшевни стъклени гривни.

Език в шотландското кралство

Келтският шотландски се нарича scottish gaelic. На келтски шотландски говори много малка група от населението – само около 2 хиляди души. Извън шотландското кралство той е разпространен в два района: на остров Кейп Бретон и в провинция Нова Скотия в Канада. Келтският шотландски език не трябва да се бърка с английската версия на шотландския език.

Уелски и бретонски

Уелският също достигна до нашите дни. С него общуват около 650 хиляди жители на Уелс, както и в други части на света, например, в Канада, САЩ, Австралия, където се намират носителите на този език. В началото на ХХ век. за около половината от жителите на Уелс уелският език беше езикът на ежедневната комуникация. От тогава броят им започна да намалява.

Друг келтски език е Бретонският. С него общуват около 360 хиляди души. По принцип този език се говори на територията на Бретан – северозападния френски регион. Тук бретонският език може да бъде чут по радиостанциите. Това обаче не се случва толкова често: само няколко часа седмично. Също така в Бретан има и печатни издания на този език. Бретонският език има много силна връзка с уелския. Но в същото време не може да се твърди, че тези езици са взаимно разбираеми. В бретонския език има много думи от латински, френски и галски езици, които не са достигнали нашето време.

Gaelic в Ирландия

Заедно с английския, келтският Gaelic е официалния език на Ирландия. От езика, донесен тук от отвъдморските завоеватели, той се превърна в диалект на местните хора. Дълго време келтският е основната комуникация в Ирландия. Но редица исторически събития доведоха до промяна в използването му. От 1922 г. ирландското правителство прави всичко възможно да възроди келтския ирландски език. Напоследък келтският език се превърна в задължителен предмет в общообразователното училище и се използва в официалните бизнес и пътни знаци.

Днес живите келтски езици губят престижния си статус. От всички изброени, само ирландският е държавен. Но той се говори само от много малък процент от населението. Спонтанната ирландска реч може да бъде чута много рядко. Положението е малко по-добро в Уелс, където уелската система за изучаване на езици е в добро състояние.

Трябва да се отбележи, че келтските думи могат да бъдат намерени в съвременния английски. Например, това са думите уиски, каре, лозунг. Смята се, че думата „Великобритания“ има келтски корен ‘брит’ и буквално означава „оцветен“. В аналите се споменава, че келтите, преди да отидат на лов, са рисували с ярки цветове на лицето и тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *