Изкуство,  Традиции

Каменната градина, която казва много без думи

20.05.2008г., взето от: https://zadoma.rozali.com/fito-saveti/p7802.html

Всяка каменна градина има своя индивидуалност и излъчване, неповторими като автора й. Затова даването на съвет за направата на рокарий е трудна работа.
Хубаво е да се видят на живо или поне на снимка различни видове каменни градини, но най-добрият учител си остава природата – разглеждайки камъните по морския бряг или планинския склон, идеите сами ще се оформят, и преценявайки ландшафта на съответния участък и стила на градината като цяло, ще можете да вземете най-удачното решение.

Алпинеумът

7687_1.jpg

Най-подходящ е за наклонени терени, но фантазията ви може да сътвори чудеса и в равен двор. Вариантите са безбройни. Все пак е добре да помним правилото, че е за предпочитане алпинеумът да показва само оголените краища на масивни камъни, по-голямата част на които е скрита под земята. Не се залавяйте да правите алпинеум от малки парчета, подреждайки ги безразборно покрай басейна или моравата. По-добре е да използвате малко на брой, но добре оформени камъни.

Каменните групи

7687_0.jpg

Групи от камъни или големи каменни семейства, дошли от вековете, напомнящи народни приказки и подканящи към въпроси и внимание, се превръщат в много повече от атракция в градината – те внасят своя дух в нея.
Опитайте се да ги групирате и подредите по най-красивия начин. Ако са твърде тежки, използвайте умалени копия, за да изберете най-красивата композиция и чак тогава се заемете с оригиналите. И бъдете сигурни, че ще предизвикате коментарите на гости и минувачи.

Изправените стражи

7687_2.jpg

Самотните изправени камъни бдят над градината като стражи, застанали на пост срещу лошите помисли и енергии. Те символизират силата, постоянството и достойнството. Традиционно ги включват в ландшафтния си дизайн японците и китайците. Англичаните са наследили старата традиция на келтите да използват монолитни каменни плочи – нещо като умалена версия на Стоунхендж, носеща посланието за древни корени и стабилност, надживяла вековете. Ако желаете нещо подобно за своята градина, единственият проблем е как да бъдат пренесени камъните до мястото за поставяне. В най-добрия случай перфектна работа ще ви свършат трактор и дузина приятели, но има и по-леки ситуации, в които ще се справите с налични ресурси като ремарке на кола, въжета, дъски… и отново солидна група приятели, които да покажат как сговорна дружина планина повдига.

Руините говорят

7687_3.jpg

Сполучлива имитация на древно селище, предизвикателство за археолозите, можете да направите, като изкопаете недълбока дупка в моравата, посадите трева върху буците пръст, така че да се образуват тревисти гърбици, и групирате кръгли или плоски камъни с приблизително еднакъв размер, все едно изпаднали или готвещи се да изпаднат от рушещата се основа на стара сграда.


Където е текло, пак ще теч
е

7687_4.jpg

Сухото речно корито може да бъде наистина впечатляващо. В двора ви никога не е текла река?
Това не е пречка. Оформете мястото, подредете няколко големи, добре подбрани камъка, след това разстелете чакъл и пясък. Растенията, които ще посадите около композицията, са ключовият фактор за ефектния и естествен вид. Ако сте се постарали да изкопаете по-дълбоко корито, погрижете се за дренаж – в противен случай реката може да стане реалност при по-проливни дъждове. Все пак това решение не е подходящо за всеки двор, изберете го само ако се вписва в терена. Или ако искате да имате мостче в градината…


Острови на моравата

7687_5.jpg

Три или четири големи камъка, разположени подобно на острови в окосената морава са лесно и ефектно решение. Когато определяте подредбата, съобразете се с това откъде най-често ще се гледа композицията.

Около каменната маса

Предложение за ентусиасти – вместо традиционната тревна площ посейте диви ливадни цветя. Направете груб дървен подслон и използвайте за маса каменна плоча, стабилно закрепена върху четири камъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *