История

Женева – „столица на човешкото знание“

06.01.2009г., автор: Блага Димитрова , взето от: https://travel.rozali.com/po-sveta/p9442.html

Дестинация: ЖеневаШвейцария;

Женева е символ на републиканските идеи, на „свободомислие“ и „волнодумство“ още от времето на дядо Вазов.

Женева

Наистина, средновековна Женева е била имперски град, начело на който е стоял княз-епископ. Постепенно тя е присъединена към Савойското княжество, което се е простирало от Средиземно море до областите Бургундия и Вале. Но Женева рязко променя облика си през XV век, когато пламенно прегръща идеите на Реформацията, религиозното бунтарство на Мартин Лутер. През 1536 г. тя е провъзгласена за република и остава такава по дух и днес, независимо, че през 1815 г. встъпва в Конфедерация Хелвеция – със статут на един от 23-те кантона на Швейцария.

Естествено, не бива да абсолютизираме „републиканския“ дух на този град, в който произведенията на женевеца Жан-Жак Русо са били горени публично на площада, а строгият морален закон на протестантското пуританство налага своя отпечатък върху нравите му за векове напред.
От тази гледна точка, Женева би могла да се нарече град на баланса. Колко и да не ни се иска да я поставяме в някакви клиширани рамки, то това определено е град, който заслужава да бъде категоризиран. Жива, действаща забележителност, която има нужда да бъде описвана непрекъснато.
 
Днес, тя е блестяща, но ласкава и ведра, съчетала в облика си чертите на модерния метрополитен – финансов и банков център, с очарованието на обозримия, съхранил човешките си мащаби, интимно разкриващ културните си пластове стародавен град.

История
Първите селища на мястото на съвременния град са възникнали преди 2000 години. През 120 г. пр. н. е. римските войски завладели вече развит град в устието на река Рона, който се е казвал Женева и е бил основан от келтите няколко века преди това. Името се появява за първи път в описанията на войната в Галия, направени от Юлий Цезар. Името на града е идентично с името на лигурския град Геноа и означава коляно или глезен. През IV век населението приема християнството.

През IX век Женева става столица на Бургундия. Макар и оспорвана от франките, бургундците и Свещената римска империя, на практика Женева през Средновековието е управлявана от местните епископи чак до Реформацията, когато става република. Заради дейността на реформатори като Джон Калвин, Женева често е била наричана протестантският Рим.

През XVI век тя става център на калвинизма и приема много религиозни бежанци, включително и от съседна Франция. През 1526 г. Женева, Цюрих и Берн сключват отбранителен съюз, а през 1584 г. – постоянен съюз. През 1798 г. градът е присъединен от Наполеон към Франция, а от 1815 г. Женева става кантон на Швейцария.

Едно от най-важните събития в историята на града се нарича Л`Ескалад или изкачването на стените. За хората от Женева това събитие, което се чества всяка година, става символ на независимостта. Действието се развива през 1602 г., когато се проваля последният опит на Шарл Емануел I, Дюк на Савоа (Savoy) да завладее града и да го превърне в столица на север от Алпите. Всяка година през декември победата се отбелязва в стария град с демонстрации, конни паради и топовни изстрели.
Първата от Женевските конвенции за защита на ранените и пленените по време на война е подписана в града през 1864 г.

Катедралата
ООН


Местата, които непременно трябва да посетите са кметството от XV век, фонтанът Jet d’Eau – височина 140 м., скорост на струята 200 км/час, маса на водния стълб 8 тона – за нещастие работи от средата на март до средата на октомври.
За ценителите на отровните, но аристократични удоволствия като пушенето на лула, Женева предлага музей посветен на нейната история. Посещението е безплатно.

В „столицата на човешкото знание“ трябва да видите катедралата „Сен Пиер”. Именно това място е вдъхновявало родения в Женева философ и писател Жан-Жак Русо. Голяма атракция са паркът Дьо ла Гранж, където са засадени над 200 вида рози, ботаническата градина и Английската градина, където се намира прочутият часовник от цветя. Феновете на футбола и тук ще могат да се възползват от комбинирана карта, даваща право на вход в повечето музеи.

Други по-важни забележителности са музеят на Червения кръст, стъкленият дом „Кларте“, родната къща на Жан-Жак Русо, международният музей на Реформацията и колежът на Калвин.


Любопитно

  • В Женева се намира Европейското седалище на ООН. Проблемът там е, че не винаги може да се влезе.
     
  • Страната също е наричана страната на шоколада заради многото шоколад, който произвежда.
     
  • По най-различни статистики, след Цюрих, Женева е на второ място в света по качество на живот. Използват се около 100-тина критерия, включително тишина, зеленина, покупателна способност, добри училища, транспорт и т.н.
     
  • Добре да се пазите от бродещите души, като шайки от румънски и словашки роми или симпатични млади момчета, които ви предлагат „бонбонки“, които спокойно може да разделите на магистралки.
     
  • Женева е първоизточникът на часовника и фондюто, и обикновено когато се разнесе ароматът на небезизвестното швейцарско сирене, воден за носа като „националните герои“ Чип и Дейл, се запътваш към най-близкия ресторант, защото сиренето си го бива!
     
  • В Женева е почти толкова мръсно, колкото и в София.
Нова година Женева


Време и средства
Всяко място, което посещавате има нужда от поне два дни пълна отдаденост. Е, Женева не отстъпва на това правило. Комбинирана екскурзия тип – Венеция – Лугано – Люцерн – Цюрих – Берн – Женева – Лозана – Монтрьо – замъкът „Шийон“ – Верона ще ви излезе около 800 лв. Разбира се в цената не влизат джобните.

Ако се решите на тази обогатяваща крачка, то няма как да не закупите швейцарски часовник.
Внимание: Трябва да попита екскурзовода си, кои са марките, които предлагат качествени часовници на ниски цени, защото в по- голямата част от бижутерските магазини цените са доста надути, дори за средностатистическия щвейцарец.

И на последно място, но не по-важност – трябва да опитате швейцарската кухня.
Типичната швейцарска кухня, каквато и до днес ще намерите в планинските области и в малките градове, обхваща преди всичко ястия от сирене, мляко, сметана, яйца, зеленчуци и плодове. Много от тях, например фондю и раклет, са преминали границите на своята страна и се радват на световна известност. Голямото производство на качествено мляко и млечни произведения, широкият асортимент от сирена определят до голяма степен характера на швейцарската кухня. Сирената се поднасят необработени или се използуват за приготвяне на ястия, като за всяко от тях швейцарците предпочитат само определен вид сирене, за да се запази неговият специфичен вкус и аромат.

Има места, които задължително трябва да посетите. Едно от тях е Женева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *