Келтски свят,  Традиции

Най-приветливата столица в Европа (снимки)

И кои забележителности да посетите задължително там

05.07.2018, взето от: https://www.economic.bg/bg/news/10/naj-privetlivata-stolitsa-v-evropa.html

Когато отидете в Дъблин, няма да ви е нужно много време да разберете, че градът не е столица на някоя древна империя като Лондон, Мадрид или Рим.

Макар че не разполага с масивни сгради и стари паметници на минало имперско величие, Дъблин прелива от приятелски достъпен чар. Това наистина е една от най-страхотните дестинации в Европа, ако не и в света.

Дъблин е една от по-малките столици в Европа, с малко над половин милион души население, но има многобройни места за разглеждане.

Ето извадка от най-добрите атракции, които ви очакват в ирландската столица, препоръчани от Си Ен Ен:

Национална галерия на Ирландия

Ирландия е страна, известна със своя литературен принос – само ще споменем автори като Оскар Уайлд, Бърнард Шоу и Джеймс Джойс, които са творили тук.

Но не пренебрегва и приноса си в изобразителното изкуство. Голяма част ще намерите в Националната галерия. В нея се помещават редица творби на Рембранд, Гоя и Моне.

В колекцията на галерията има 15 000 ирландски и европейски произведения, датиращи от 13- до средата на 20-и век.

Старата дестилерия на Jameson

Историята на старата дестилерия на Jameson ви връща към 1780 г. и наистина е задължително място за посещение в Дъблин. Вместо сами да обикаляте, включете се в някой от туровете с екскурзовод, който започва с кратък, информативен филм.

Обиколката ще ви разкаже за най-важните неща при дестилирането на уиски и завършва безплатна дегустация.

Съвет: Застанете в предната част на групата и действайте бързо, когато водачът поиска доброволци – в края на краищата, ще дегустирате.

Мостът Ha’penny (Ха`пени)

Този скромен чугунен мост над река Лифи се е превърнал в символ на Дъблин с богато украсения си дизайн и стари лампи. Мостът Ha’penny е наречен така на таксата от половин пени, която навремето се е плащала за преминаването му. Когато е построен през 1816 г., Ha’penny е бил първият железен мост над реката.

Дъблинския замък

Трудно е да устои човек на красив замък. А този се намира буквално в сърцето на Дъблин. И като всички хубави замъци, има значима история – от самото начало през 1200 г., когато е построен на мястото на викингско селище, до 1922 г., когато замъкът е прехвърлен във владение на новото ирландско правителство след обявяването на независимостта от Обединеното кралство.

Той е отворен седем дни в седмицата за обиколки, но не забравяйте да проверите уебсайта преди посещение, защото понякога го затварят, когато тук се провеждат правителствени срещи.

Катедралата Свети Патрик

Св. Патрик е Националната катедрала на Ирландската църква. Можете да дойдете тук и само като турист, или да посетите богослужение.

Смята се, че самият Свети Патрик е кръстил хора тук около 445 г., на същото място, на което после е построена църквата. Изграждането на сегашната катедрала започва през 1200-те години и е правен основен ремонт през 1800-те. Можете да се възхитите на готическата изработка и да посетите гробницата на автора на „Пътешествията на Гъливър” Джонатан Суифт.

Библиотеката на Тринити Колидж

Задължителна спирка за всеки, който е за първи път в Дъблин, Trinity College е еквивалентът на университета от Бръшляновата лига в Ирландия. Библиотеката на колежа е истинска съкровищница – купища и купища книги древни дървени лавици, които изглежда продължават с мили.

Обиколката включва и специална спирка при Книгата на Келс – ръкопис на Евангелията, който е богато украсен на ръка от келтски монаси пред 9-и век.

Природонаучния музей

Този музей е открит през 1857 г. и оттогава образова посетителите за природния свят.

На приземния етаж е Ирландската зала, посветена на бозайници, птици, риби и насекоми, които са местни. В музея има читалня, ако искате да научите повече.

За да избегнете тълпите през уикенда, от музея съветват да го посетите между вторник и петък. В понеделник е затворен.

Музеят на писателите

Приносът на Ирландия към литературния свят се помни в този скромен, но привлекателен музей. Дъблинският музей на писателите обхваща три века ирландска литература, с изложби, показващи живота, произведенията, материалите и личните вещи на някои от литературните икони на страната, от Уилям Бътлър Йейтс до Франк Маккорт.

Пивоварната на Гинес (Складът)

Сега е време да видите как се случва магията на бира Гинес. Обиколката на седем етажа от склада ще ви запознае с богатата история на Гинес и пивоварството в Ирландия, а накрая ще вкусите и популярната в цял свят тъмна бира.

Графтън Стрийт

Тук ще намерите добър шопинг. Главната търговска зона на Дъблин минава през центъра на града, на юг от река Лифи. Пешеходна зона в работно време, Grafton Street дължи голяма част от прекрасната си атмосфера на червената тухла, с която е била павирана.

Имайте предвид, че може да бъде невероятно пренаселено от туристи, особено в събота.

Дръри Стрийт

За хранене, пиене, пазаруване и лека разходка, прескочете пренаселения от туристи район на Temple Bar (на снимката) и се насочете към улица Drury, на няколко улици на запад от Grafton Street.

Можете да разгледате странните магазини и сергии в Street’s Arcade, да вземете някои уникални сувенири в ирландския дизайнерски магазин, а след това да спрете за освежаване с напитка.

Добрите места за пийване като The Hairy Lemon, Grogans, The Long Hall и бара на Central Hotel, са навсякъде, включително и популярният от скоро Fade Street Social.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *