Келтски свят,  Традиции

Защо шотландците ходят с поли ?

11 юни 2014г., от Дарик, взето от: https://dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-shotlandcite-hodqt-s-poli-1279028

Защо шотландците ходят с поли?
Thinkstock/Getty Images

Защо шотландците ходят с поли? Вярно, че е интересно, удобно, проветриво, но защо наистина ходят с поли?

Това, което днес е известно като шотландска поличка или килт – плисирано вълнено парче плат, с което дори британските престолонаследници се обличат понякога, противно на съвременната представа, не е древно. Ние сме гледали „Смело сърце“, където Мел Гибсън е с такава къса поличка, но всъщност историческата личност Уилям Уолъс не е носил пола по време на битките.

Келтските бойци още от прастари времена са се обличали в дълги вълнени дрехи, подобни на големи одеяла, привързани с колан през кръста. Тези дрехи покривали коленете им, но също така са били премятани през раменете. И общо взето са били едно голямо одеяло, преметнато през човека. Защо са се обличали така? Защото е удобно и топло. Говорим за Античността, когато хората масово са се обличали по този начин. Припомнете си Гърция, Рим, славянските племена. Докато си ходят напред, назад в мирна обстановка, сигурно е топло и удобно. Но дойде ли време да яздят, да се бият, как се язди тогава с поличка? Вижте, разбира се, че е имало панталони в Шотландия.

Панталоните са източен феномен, но заради удобството си бързо навлизат и на запад. Елините са имали панталоните за варварска работа, но във Византия под туниките са се носели панталони. Ето как в Шотландия са съществували панталони, вълнени, от същия плат като полите, за ездачите, които са носели одеялата си върху панталоните.

Значи шотландците традиционно са носели големи вълнени одеяла, като дреха. Топло, удобно мултифункционално. Но килтът, в днешния вариант само около кръста или евентуално заметнат през едното рамо, датира от XVІІІ век, сравнително късно. Измислен е едва през 1720 година от някой си Томас Роулинсън. Той наемал работници в една мина за дървени въглища и понеже традиционните облекла били много неудобни за миньорите, специално за работата, той прекроил нов вид килтове. Така най-напред в Северна Шотландия, в средата на XVІІІ век започнали да носят новия вариант. И това бързо се превърнало в мода. Да, това било много по-удобно от старите одеяла, от които работниците реално нямали нужда. Нямало защо да се покриват целите. Ето как се родил съвременният килт.

Първите килтове били повече работническа дреха, отколкото някакво кланово разпознаване или пък бойна униформа. Клановете, тоест богатите родове, притежавали мините, те били благородници и всъщност обличали бачкаторите си така. Самите те не се носели с късите нови килтове. Това било работна униформа. Но имайте предвид, че тази работа с различните карета също се появява сравнително късно. Да, в началото Богатите носели по-хубави одеяла около телата си, но шарките не били някаква карта на семейните връзки преди XVІІІ век. Когато модата на късите килтове тръгва и вече било въпрос на престиж, колко човека носят такава пола. Тоест колко работници може да си позволи твоят клан. Тогава била въведена специална опознавателна система. Но това се случва чак към средата на XVІІІ век. И така одеялата, стегнати с колан през кръста са стара шотландска работа, но краткият вариант на килта е сравнително нова измишльотина. А многообразието на шарките е повече моден и пазарен феномен, отколкото родствен щрих.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *