История

Будапеща – повелителката на Дунава

09.11.2010г., автор: Цвети Тошева, взето от: https://travel.rozali.com/po-sveta/p14375.html

Будапеща е една от най-красивите и величествени европейски столици. Мост между Източна и Западна Европа и благословена с природна красота, повелителката на Дунава Будапеща е способна да задоволи и най-изтънчения туристически вкус.

Будапеща - повелителката на Дунава

Трудно е да се каже кога е по-красива Будапеща – през деня, когато можете да се насладите на панорамните гледки и многобройните забележителности, или през нощта, когато е окъпана в светлини, а животът кипи ли кипи. Магнетизмът на Будапеща се крие в изпълнените с атракциони паркове, в музеите, съхраняващи безценни съкровища, в разходките с лодки по Дунава и предлагащи изглед към архитектурните шедьоври на двата бряга, както и в термалните бани от турско време, предлагащи няколко часа забрава.

Будапеща привлича още и любителите на автомобилните спортове (на 20 км от столицата има изградена писта на „Формула 1”), на шопинг обиколките (тук е най – големият развлекателен търговски център в Централна Европа – „Уест Енд Сити”), на аквапарковете (тук е един от най-големите закрити водни паркове в Европа – „Aquaword”) и на изкуството (музика, литература, култура и сценични изяви са събрани на едно място).

Будапеща е непредвидима и незабравима – унгарската повелителка, чието очарование укротява дори водите на най-дългата река в Европа – Дунав.

Разположение

Столицата на Унгария, Будапеща, се простира върху площ от 525 кв. км в централната част на страната. Заобиколена е от автономната област Пеща и е разполовена от река Дунав. Отстои на 250 км от Виена и на 790 км от София. Към територията на Будапеща се числят и трите острова Обуда, Маргарет и най-големият – Чепел.

Будапеща - повелителката на Дунава

Будапеща се състои от два исторически града – Буда (на десния бряг на Дунав) и Пеща (на левия). Буда е осеяна с варовикови хълмове, където е и най-висока точка на Будапеща – хълмът Янош (527 м. надморска височина), а Пеща е равнинна. Административно градът се поделя на 23 района – 6 в Буда, 16 в Пеща и 1 на остров Чепел.

История

Около I век на територията на днешна Будапеща се заселват келтите. Малко по-късно римляните ги изместват и създават укрепеното военно селище Аквинкум, което в периода 106 – 296 г. е столица на провинция Панония. В края на IV век римляните са разбити от нападението на германски и хунски племена, след тях идват и славяните. През 829 г. Панония преминава в пределите на България при победата на хан Омуртаг над Римската империя. През 896 г. Будапеща е завладяна от маджарите, които издигат Буда и Пеща на мястото на двете български укрепления на двата бряга на Дунав (римският Аквинкум попада в територията на Буда).

През X век официално е основано Кралство Унгария. През 1241 г., татарите разгромяват Буда и Пеща. През 1247 г. крал Бела IV построява укрепения си кралски дворец на върха на хълмовете в Буда, както и крепостни стени около двата града. През 1361 г. Буда официално става столица на Унгарското кралство. През XV в. при управлението на Матиас Корвинус тя се развива под влиянието на Италианския ренесанс.

В първата половина на XV в. Буда и Пеща са окупирани от отоманските турци, за близо 140 години. През XVII и XVIII в. Австрийската династия на Хабсбургите завладява страната. През целия следващ век Унгария се бори за независимост и модернизация. Буда и Пеща се развиват бързо и през 1848 г. започват стъпки към обединяването им. През 1867 г. е създадено Кралство Австро – Унгария.

Будапеща - повелителката на Дунава

През 1873 г. Буда и Пеща са обединени в Будапеща и е създадено отделно унгарско кралско правителство. Унгарските железопътни линии са разширени към Северна Европа, Виена, Балканите и Карпатите. Улиците постепенно са електрифицирани, прокарани са телефонни и трамвайни линии, а през 1896 г. – първото европейско метро. През 1918 г. Унгария е провъзгласена за независима република, но губи 2/3 от територията си. През 1944 г. е засегната от британските и американски въздушни нападения, атакувана е от съветските войски и накрая е окупирана от германците, които разрушават 4-те моста над река Дунав и превръщат Будапеща в развалини.

През 1949 г. Унгария е обявена за комунистическа република и започва възстановяването на Будапеща. Малко по-късно съветските войски са окончателно прогонени, а до средата на 60-те години мостовете са построени повторно. През 1987 г. замъкът Буда и крайбрежията на река Дунав са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. През 2002 г. към тях е прибавен булевард “Андраши”, свързващ площад Елизабет с Градския парк. Днес Будапеща е главният политически, културен, търговски, индустриален и транспортен център на Унгария.

Кратък тур из най-важните забележителности в Будапеща

Дългата и бурна история на Унгария е белязала столицата Будапеща с множество символи-забележителности. И дори да не разполагате с време да обиколите всичките, ето кои със сигурност не трябва да пропускате.  

Будапеща - повелителката на Дунава

Унгарският парламент – Една от най-старите законодателни сгради в Европа. Разположен на площад „Лайош Кошут” на брега на Дунава, построен в готически стил и наподобяващ Уестминстърския дворец в Лондон, Унгарският парламент е най-голямата сграда в страната и най-големият парламент в Европа. За направата му са използвани 40 млн. тухли, половин милион скъпоценни камъни и 40 кг. злато. Пред сградата се издига внушителният монумент на Лайош Кошут (журналист, политик и регент – президент на Унгария през 1849 г.), а в съседство е Етнографският музей.

Базиликата „Св. Стефан” – Втората най-висока сграда в Будапеща след Парламента. Построени са с еднаква височина от 96 м., за да се изрази равенството на светското и духовното мислене. Носи името на първия унгарски крал – Стефан I, чиято мумифицирана ръка днес се пази в мощехранителницата на базиликата. Фасадата е украсена от две кули – камбанарии, като в южната виси най-голямата камбана в Унгария (над 9 тона).

Историческият дворцов комплекс „Буда” – Издига се на върха на хълм (известен като „Хълма с двореца”) и се свързва с площад Адам Кларк и с въжения мост „Széchényi” чрез въжен лифт. Включва кралския замък (в който се намира Историческият музей на Будапеща), Унгарската национална галерия, Национална библиотека „Széchényi”, църквата „Матиас” (построена през 1015 г. в романски стил, втора по големина в Средновеквна Буда и кръстена на крал Матиас), колоната на „Св. Троица” и Бастионът на рибарите (тераса с множество стъпала и пътеки, водещи към укрепление в неоготически и неоромански стил; 7-те кули символизират 7-те маджарски племена, основали Унгария през 896 г.; построен в чест на рибарите, отговаряли за защитата на тази част от града).

Площадът на героите – Намира се в края на търговския булевард „Андраши”, до Градския парк (в който са замъкът Вайдахуняд, зоологическата градина и „Колелото на времето” – един от най-големите в света пясъчни часовници). Централно място заема мемориалът „Millennium” със статуите на седмината предводители на маджарските племена. На върха му е статуята на Архангел Гавраил, държащ свещената корона на Св. Стефан и патриархалния кръст, даден на Св. Стефан от Папата за опитите му да христианизира страната. На заден план се издига внушителна двойна колонада със статуи на важни личности в унгарската история. На 4-те краища на колонадите се издигат статуи, символизиращи съответно труда, богатството, знанието и славата.

Будапеща - повелителката на Дунава

Будапеща се гордее още с Музея на приложните изкуства, Унгарския национален музей, Геологическия музей, Музея на изящните изкуства (изложени са над 100 000 творби от международни творци) и Палатата на изкуствата (най-голямата изложбена зала в Унгария). Подходящи за културни мероприятия са Националната опера и Националният театър, а за приятна разходка с панорамна гледка – Крайбрежният булевард на Дунава (Променада), най-големият природен резерват „Sashegy” и Паркът на статуите в парка „Мементо”.

Но по пътя си към всяка набелязана забележителност се оглеждайте внимателно – ще откриете още десетки, без които Будапеща не би била същата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *