Български автори,  История,  Трако-Келтика

Проучват има ли гробница в основата на могилата Малтепе

01.04.2019г., автор: Ели Крумова, взето от Монитор https://www.monitor.bg/bg/a/view/prouchvat-ima-li-grobnica-v-osnovata-na-mogilata-maltepe-161201

https://www.monitor.bg/web/files/articles/161201/gallery/DSC00186.JPG
Снимка: Авторът Разкопките на могилата Малтепе ще продължат и това лято

Най-голямата тайна на могилата Малтепе вероятно се крие в нейната основа. Очакванията на екипа археолози под ръководството на директора на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов са там да бъде открито знатно погребение отпреди хилядолетия.

Разкопките на Малтепе ще бъдат възобновени след един месец. В началото на май археолозите ще започнат да проучват северната и западната периферия на обекта. Още миналото лято доц. Кисьов обясни, че в могилата има 20-метрова пирамидална кула. Очакванията са в този археологически сезон да стане ясно какво е било предназначението на тази кула, кога е строено съоръжението и за какво точно е било ползвано. До момента е установено, че кулата е плътно запълнена и явно е била издигната вътре в могилата, за да има на какво да стъпи мраморният постамент, върху който пък е имало статуи.

Това лято се очаква от северната и западната периферии на могилата да бъдат открити култови ями и останки от мраморния постамент. Учените ще проучат и дълги 40 метра иманярски тунел, за да се види какви поражения са нанесли вандалите на обекта. Те са стигнали до третата секция на кулата. На последващ етап от проучването на могилата Кисьов и екипът му ще разкрият самото гробно съоръжение. До момента на Малтепе са били открити над 50 монети, керамика и фибули от 3-и век след Христа. Най-голямото количество са монети от времето на император Аврелиан. В края на разкопките през миналата година на обекта е била открита на 8 метра дълбочина и келтска сребърна драхма, което навеждало на мисълта, че може би Малтепе е строена по времето на последните тракийски царе. Разкопките на могилата ще продължат до края на тази година и са финансирани от общините Пловдив и „Марица”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *