Келтски свят

11-те най-красиви реки в Европа

Непременно трябва да ги видите

26.04.2018г., взето от: https://www.economic.bg/bg/news/9/te-naj-krasivi-reki-v-evropa.html

Британският в. „Телеграф“ подреди 11-те най-красиви реки в Европа, които всеки трябва през живота си да види и да се порадва на тяхното величие и сила.

Вижте ги в галерията:

1. Дунав

Извира от Шварцвалд в Германия и прекосява 10 държави в Централна и Източна Европа, за да се влее в Черно море.

На бреговете на Дунав са разположени десетки големи градове, в това число столиците на 4 страни: на Австрия – Виена, на Сърбия – Белград, на Унгария – Будапеща , на Словакия – Братислава.

Тихият бял Дунав минава и през територията на България, покрай Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра.

Дунав е втората по дължина река в Европа (след Волга). Тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток.

Името й идва от латинското Dānubius или прото-келтското Danuvios – „тече“

2. Рейн

Рейн е една от най-важните и големи реки в Европа, с дължина от 1 233 км. За нейната важност говорят многото замъци, построени покрай бреговете й. Тя е ключов воден път за пренос на стоки още от времето на Римската империя, когато съставлява голяма част от нейната северна граница. Рейн започва от швейцарските Алпи и се влива в Северно море. Името ѝ идва от келтското Renos, буквално „това, което тече“.

3. Шпрее

Река Шпрее е идн от символите на Берлин. На нея има 960 моста. В столицата едно от забавлениятаза туристите са туристическите корабчета по реката.

4. Елба

Елба е река в Централна Европа, един от главните водни пътища в региона с дължина 1 110 км. Извира от планината Кърконоше (планинска система Судети), преминава през територията на Чехия и Германия, отводнявайки голяма част от Северногерманската равнина, и се влива в Северно море чрез устие – тип естуар. Елба минава през градовете Дрезден, Магдебург, Хамбург и др.

5. Дуро

Дуро е една от големите реки на Иберийския полуостров. Минава през Испания и Португалия, достигайки до Порто. Вторият по големина град в Португалия се намира по поречието на река Дуро и е място на емблематични мостове. Името ѝ идва от келтското dubro, буквално „вода“.

6. Дордон и Гарона

Дордон и Гарона се срещат в Бордо в Югозападна Франция, за да формират общия естуара Жиронд, вливайки се в Бискайския залив на Атлантическия океан.

7. Рона и Сона

Рона е река в Швейцария и Франция. Дължината ѝ е 812 км и се влива директно в Средиземно море.

Реката започва от Ронския ледник в Алпите. Той се намира в кантона Вале в Швейцария. Първоначално реката тече в посока югозапад и така се влива в Женевското езеро. След езерото тя продължава да протича в посока югозапад, докато достигне Лион. Тук завива рязко на юг и преминавайки Ронската низина достига до Лионския залив на Средиземно море.

Река Сона се влива в Рона при пристанище Лион и се счита спокойна, тиха река. Тя представлява митическа жена на име Сона.

Рон и Сона, като мъж и жена, често се изобразяват от французите на скулптури и на паметници, мостове и сгради заедно (особено в Лион).

8. Лоара

Лоара е река във Франция, дълга 1013 км.  Извира в планината Централен масив в Югоизточна Франция и се влива в Атлантическия океан близо до град Нант чрез естуар. Лоара е най-дългата река във Франция. Средната част от течението ѝ е известна под името „Долината на Лоара“ и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

9. Сена

Сена е символът на Париж. Тя е бавнотечаща река в Северна Франция. Извира близо до град Дижон и преминава през Париж, като накрая се влива в Атлантическия океан чрез естуар. Дълга е около 780 км.

Сена е важна транспортна артерия. На нея се намира остров Сите, на който първоначално се е намирал Париж и където днес е разположена катедралата Парижката Света Богородица. Към реката има голям туристически интерес и тя често присъства като романтичен фон на снимки от Париж. Името й идва от гало-римската богиня на реките Sequana

10. Гуадалкивир

Гуадалкивир е река в южна Испания, в автономния регион Андалусия. Тя е четвъртата по дължина река в страната след Тахо, Ебро и Дуеро. Името произлиза от арабски и означава „Голямата река“. Извира от планините Касорла в провинция Хаен, преминава през големите градове Кордоба и Севиля и се влива в Атлантическия океан при село Бонанса.

Гуадалкивир е единствената плавателна река в Испания и е плавателна до Севиля, а в древността корабите са достигали Кордоба.

11. Неретва

Неретва е река в Босна и Херцеговина и Хърватия. Тя е дълга 225 км, от които 203 км са в област Херцеговина, а останалите 22 км са в Дубровнишко-неретванската жупания. Тя извира от планинската верига Динарите (наричан още Динарски Алпи) и се влива в Адриатическо море.

Най-големият архитектурен паметник построен на река Неретва е Стари мост в Мостар. Той е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Мостът е разрушен по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, a впоследствие реставриран и официално открит на 23 юли 2004 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *