Български автори,  Изкуство,  Традиции

Какво е общото между Бургас, Сингапур, Химера, Посейдон и Мерлионът?

16.10.2019, автор: Екатерина Капрова

взето от Burgasnews.com: https://www.burgasnews.com/2019/10/16/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%80-%D1%85/

Някой да е виждал лъв с рибя опашка? Всъщност го виждаме всеки ден. Присъства на почти всеки официален документ, написан на бланка на община Бургас.
Да, има такова животно – в митологията. Казва се Мерлион. Той е митично същество с глава на лъв и тяло на риба. И е на герба на Бургас от 1994г.

Гербовете на Бургас

Първият официален герб на Бургас става факт през 1936 г. Инициативата е на тогавашния кмет Атанас Сиреков, който поръчва да се изработи официален знак на града. Негов помощник в това дело е общинският библиотекар Стефан Станчев. Двамата търсят съдействието на проф. Харалампи Тачев от София. Проектът му съдържа неизменната кула, свързана с древното име и историята на града. В него има още котва, фар, зъбчато колело – като символ на прогреса, както и надписът „Расте и напредва“. Това е първият и последен девиз, който градът е имал, но за съжаление е отдавна забравен.

През 1936 година художникът изпраща в Бургас скица – проект на герба, но съдбата му остава неясна. Година по-късно задачата е възложена на друг софийски художник – Иван Манев. Авторът представя цели четири проекта, но в архивите отново липсват данни кой от тях е бил избран.

В годините на социализма морският град отново остава без герб. Съвременният официален знак на Бургас е одобрен през 1994 година при управлението на кмета Продан Проданов. Негови автори са проф. Кирил Гогов и проф. Георги Чапкънов. Днешният герб на Бургас представлява стилизиран испански щит.

В него е изобразен златен лъв с извита рибя опашка, който държи сребърна кула.

Той символизира националната принадлежност на бургазлии, а също така сила и храброст. Долната му половина на риба представя географското положение на Бургас като крайбрежен град. Кулата визира семантично едно от предположенията за възникване на древното име на града – Бургос, а златната корона допълва значението на Бургас като морска порта на Европа. Синият цвят е символ на морето и неговото значение за бъдещето на града.

https://www.burgasnews.com/wp-content/uploads/2019/10/poros.jpg

Кулата от герба

При археологически разкопки, финансирани от Община Бургас, в края на 2008 г. на полуостров „Форос“ в квартал Крайморие бяха локализирани останки от историческия предшественик и символ на града – античната и средновековна крепост Бургос /Порос/. Новите разкрития добавят към историята на Бургас няколко века и го правят връстник на Исус Христос с 20 века присъствие в европейската история и култура.

Мерлионът на Сингапур

Лъвът с рибешка опашка, наречен Мерлион, се смята за талисман и национален символ на Сингапур от 1964г. Предполага се, че Сингапур възниква около II в. от новата ера като предградие на будисткото кралство Сривижая. До XI в. селището било познато под името Темасек („Морски град“), но след като било забелязано чудовище, наподобяващо лъв, името било сменено на „Сингапур“, което в превод от санскрит означава „Лъвски град“ („синга“ – лъв и „пура“ – град). Ето защо днес за символ на града се смята статуята „Мерлион“ (митологично същество с глава на лъв и тяло на риба).

Мерлионът в античната история

За Мерлионът има много малко официална информация. Не е ясно, а и на герба на Бургас не личи дали лъвът е мъжки или женски. Има предположения, че е древноизточно митично същество.

Има обаче и древногръцка версия – Химера. Според легендата Химера е била родена от чудовищата Тифон и Ехидна. Като малка била любимо животно на царя на Кария, древна страна в днешна Турция. Смята се, че Химера е живяла близо до днешния град Кемер – на около 60 км от Анталия, Турция. Според една от версиите Химера е майка на Сфинкс и Немейския лъв от брат си Орфо. Убита е от коринтския герой Белерофонт.

Произходът й най-вероятно е с малоазийски фолклорни корени – от Ликия или Кария.

Рибята, змийската или драконовата опашка определено показва хтоническа (подземна, земна или морска) функция. Лъвът с водна опашка би могъл да бъде някакъв Посейдонов звяр, като „водните коне“, или „конете на Лир“ – страшните водни чудовища, които теглят „колесницата“ на морския бог Лир в британската келтска митология.

Тези символи са използвани и при изобразяването на Кибела. Често е с лъв или язди лъв. Много често е с рибя опашка и завършва с три пръста. И почти винаги има змия до нея или в косите и.

Нереидата Галатея язди такова същество

Като домашен любимец на Тритон

Лъвът с рибешка опашка и траките

Язденето на морски чудовища (хипокампуси) присъства в митологията на траките още от IV в. пр.Хр. Колесницата от село Караново, която е от І в. сл.Хр., е украсена с такава фигурка. на всичко отгоре митичното животно, което я украсява е яздено от Ерос.

Трябва да отбележим, че в античната митология бог Ерос не е представен като амурче, пръскащо стрелите на любовта, а като доста жесток бог. Ерос, яхнал лъв с рибя опашка може да илюстрира, да речем, съюза между Посейдон и съпругата му Амфитрита. Може пък колесницата да е била посветена на Посейдон или друго морско божество.

Мозайка от пода на термите в Остия край Рим изобразява два лъва с рибешки опашки, пред самата колесница на Посейдон/Нептун.

Посейдон е „земетръсец“, той владее не само морето, а и земята. Обикновено колесницата на морския Посейдон е теглена от хипокампи – коне с рибешки опашки. На мозайки обаче те са показани с лъвски глави.

Не ми се вярва авторите на герба на Бургас да са взели всичко това предвид. Преди години покойната вече директорка на РИМ Бургас Цоня Дражева предложи лъвът с рибя опашка да се замени с лика на Св. Николай Чудотворец – покровителя на града. Според нея лъв с люспи символизира Химера (на гръцки означава „млада коза“), която „била огнедишащ звяр, с лъвска глава, опашка на дракон, с козе туловище, яростна бълваща струя голяма от огън разпален“. Тя винаги означавала нещо лошо.

За нас остава да се надяваме само бургаският Мерлион да символизира силата на бургазлии и връзката ни с морето, а не другите неща, с които ни плаши митологията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *