Език,  Традиции

На 28 март имен ден празнуват Албена и Бойко

– 28.03.2016г. от администратор standartnews.com, взето от: https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/imen_den_praznuvat_albena_i_boyko-327485.html

Св. мъченик Боян – Енравота, княз Български е бил внук на хан Крум. След смъртта на хан Омуртаг на трона седнал най-малкия му син – Маламир. Неговия брат, Енравота – Боян, под влиянието на думите на Кинам се заинтересувал от християнството и впоследствие тайно бил покръстен. Това възмутило езичника Маламир, който предизвикал брат си да се откаже от новата си вяра. Боян отстоявал вярата си, изнесъл вдъхновен реч как християнството ще се шири по българските земи, ще бъдат изграждани храмове, а езическите богове ще бъдат забравени. Маламир издал смъртна присъда за брат си, който бил посечен през 833 г. Пророчеството на светеца се изпълнило през 856 г. при управлението на цар Борис.

Днес, 28 март имен ден имат Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка.

Налице е известна дискусия за произхода и значението на старото българско име Боян.

Обичайното и най-широко прието схващане е, че то има смисъл на „Войн“ и произлиза от думата „бой“ или битка и наставка „-ан“, която е общоприета за български и славянски имена.

Други считат, че то идва от хуно-българското име „Баян“ известни са хан Баян, Бат-Баян, Баян I (562-602), първият аварски хаган, управлявал аваро-българския съюз и славяните в Панония и др.

Трета теория е, че името произхожда от два езика: от прабългарски език, където името е военен командир, както и на славянската дума Бой.

Още една възможност за произхода на името: в областта на днешна Чехия Бохемия живяло келтското племе Боии. По-късно тази област е била обитавана от предци на съвременните сърби (белите сърби), и след тях от чешки племена. Възможно е името Боян да произхожда от наименованието на келтското племе Боии.

Изказано е и предположението – келтско-ирландското име Брайън (Bryan или Brian) да е свързано с българското Боян (Boyan) не само с правописно сходство, но и по значение. Следователно, ако се съди от келтско-ирландското значение на името Брайън, българското име Боян би могло да се преведе като „силен“ или „благороден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *