История

Сензационна находка в Бавария: Странни пришълки от Балканите

15 март 2018г. Автор: Deutsche Welle, взето от: https://dariknews.bg/novini/komentar/senzacionna-nahodka-v-bavariia-stranni-prishylki-ot-balkanite-2084640

Thinkstock/Getty Images

Статията е уникална, защото вади факти за евентуални контакти между келтите и българите. Келтите на територията на днешна Бавария живели по брега на река Изар по време на Римската империя.

Странно деформирани черепи на жени от древността са били открити от археолозите в Бавария. Откритието представлява двойна сензация, включително и заради произхода на жените, които навярно са дошли от земите на днешна България.

Черепите изглеждат твърде странно – с необикновено изпъкнала челна кост. При разкопки в някои части на Бавария археолозите са открили странно издължени черепи на хора, повечето – жени, които са от около 500-та година след Христа. Първоначално никой не знаеше нищо за произхода на тези жени. Имаше хипотеза, че хуните са донесли в Европа традицията за деформиране на черепите, тъй като в Средна Азия са открити подобни образци, отбелязва „Зюддойче цайтунг“, цитиран от Deutsche Welle.

Екип от антрополози и експерти по популационна генетика сега доказаха, че всичките въпросни жени са пришълки и произхождат от съвсем различен регион. „Геномният анализ сочи, че жените с деформираните черепи имат най-голямо генетично сходство с днешните жени в България и Румъния“, казва антропологът Йоахим Бургер, който е един от съавторите на публикуваната студия в специализираното списание PNAS. По този начин учените за първи път доказват наличието на женска миграция на големи разстояния и в древността.


Удължената форма на главата е била постигана, като от най-ранно детство, когато костите на черепа са били все още меки, главите на момичетата са били пристягани с платнени ленти. Подобни практики е имало също и сред коренното американско население, както и сред членовете на племето Мангбету в Конго. Много често по този начин е била подчертавана принадлежността към определен елит или родова група, обяснява антроположката Михаела Харбек, една от съавторките на студията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *