Келтски свят

Най-добре запазените римски бани в Англия

Те се намират в красивото градче Бат

05.06.2014г., Мария Дуковска, взето от: https://www.dnes.bg/travel/2014/06/05/nai-dobre-zapazenite-rimski-bani-v-angliia.227837

https://img-cdn.dnes.bg/d/images/editors/166.jpg
https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0227/0000227837-article2.jpg
Снимка: raredelights.com

Римляните са оставяли много чудеса зад себе си, включително и прочутия Колизеум, но римските термални бани са наистина едно от най-впечатляващите им постижения. Благодарение на своето огромно значение римските термални бани в град Бат, Англия са запазени и до днес в перфектен вид. Всяка година тук идват около 1 милион посетители, за да ги видят, тъй като те са една от най-популярните туристически атракции в Западна Англия.

Сегашната сграда музей на римските бани е завършена през 1897 г. Тя е отворена за посещение, но туристите нямат право да влизат във водата по никакъв начин, най-вече от природозащитни и здравни съображения.

Благодарение на уникалната си геотермална активност тези бани са се ползвали много още по времето на келтите, които построяват там свой храм в чест на богинята Сул. Всъщност, римското име на града е било Акве Сул, въпреки че самите римляни смятали богинята Сул за Минерва (древноримска девствена богиня на мъдростта и войната).

Комплексът за къпане е построен и оформен бавно през първите три века сл. Хр. С течение на годините той е бил променян и разширяван множество пъти.

Музеят включва ефектна колекция от римски артефакти, някои от които са били дарени от гражданите, които са искали да отдадат почит към богинята. Естествено, това означава, че в музея има много римски монети, различни позлатени и бронзови статуи, многобройни рисунки и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *