Български автори,  Музика

За „Миелочин”, етно музиката, Навара, баските и българската връзка

22.08.2018г., автор: Валя Янева, взето от: https://dariknews.bg/regioni/dobrich/za-mielochin-etno-muzikata-navara-baskite-i-bylgarskata-vryzka-video-2115920

снимка: Дарик Добрич /

Испанската етно група „Миелочин” очарова жителите и гостите на Балчик с невероятен концерт, в който традиционните ритми и мелодика бяха пресъздадени с нов поглед и по модерен начин. Концертът бе последната изява от голямото източноевропейското турне на музикантите. Преди България те участваха в четири международни фестивала в Унгария. 

„Миелочин” идват от Навара – автономната испанска област, част от историческия регион, известен като Страната на баските. Тримата музиканти – Иниго Агери /акордеон, типичен за Навара/ , Исмаел Ягуе /албока – подобен на рог инструмент с невероятна звучност/ и Салва Тарасона /перкусии/ съчетават по уникален начин в музиката си две култури и две идентичности – баската и кастилската /испанската/. 

Групата носи името на митологичен герой от наварско село, където се правят карнавали, подобни на нашите кукерски. Формацията „Миелочин“ е създадена преди 15 години, записала е до момента четири албума и е концертирала из целия свят.

Музикантите казват, че представят културата на Навара – малко позната в другите страни, включително и в България.

„За Баския обикновено се говори в политически план и по-малко – за баската култура. Наварците са горд народ, а културата ни, и по-специално музиката е съчетание на елементи от келтската, испанската и френската”, споделят музикантите.

Каква е разликата между традиционната испанска и баската етно музика? „Фламенко културата е най-известна по света, но в Испания има много различни традиции с различна музика. Фламенкото се влияе от арабската култура. В Северна Испания няма такова арабско влияние, при нас по-скоро натежава свързаността с келтските народи и Франция. В Пиринеите, в планинските области са се запазили много древни обичаи и самобитна местна култура”, казва Иниго Агери.

Следващият факт разкрива защо връзката на „Миелочин” с България ще продължи. Агери разказа, че идва от град в Навара с население от около 10 000, където от години живеят около 300 българи. „Напълно интегрирани са, по-младите перфектно говорят испански. Живеят като нас, работят и ние – местните хора, ги харесваме. Празнуват празниците си и имат състави, които изпълняват българска народна музика”, сподели той.

Така се ражда нов, българо-баски проект, включващ групата, българския фотограф и арт продуцент Ясен Казанджиев и двама български музиканти.

Преди 6-7 години Казанджиев отишъл за първи път Навара, влюбил се в баската музика и култура, запознал се с „Миелочин” и …..останал там. „През ноември тази година организираме концерт в Навара. Поканени са и двама български музиканти – Никола Тенев и Тодор Смиленов от Благоевград.

Те ще обогатят звученето на „Миелочин” с гъдулка и тамбура. Това е и социален проект. В Навара живеят много българи и когато музикантите работят заедно, те допринасят за интеграцията на българите“, каза Казанджиев.

И още -догодина в Двореца ще се проведат дни на испанската култура, обяви директорът на ДКИ-КЦ Двореца Жени Михайлова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *