Други,  История

6 исторически факта, които се оказаха лъжи

17 март 2019г., редактор: Дарина Караколева, взето от: https://dariknews.bg/novini/liubopitno/6-istoricheski-fakta-koito-se-okazaha-lyzhi-video-2153058

Има някои исторически факти, в които сме вярвали още от училище и които всъщност се оказаха напълно грешни. Ето 6 от тях:

1. Наполеон и носът на Сфинкса в Гиза

Сфинксът в Гиза е известен с липсващия си нос. Легендата разказва, че армията на Наполеон е разрушила тази част по време на битката през 1798 г. Това твърдение обаче се оказва лъжа, защото датският пътешественик Фредерик Норден пише в бележките си, че Сфинксът няма нос и през 1737 г., което опровергава историята за Наполеон.

Сфинкса в Гиза
iStock/Getty Images

2. Ухото на Ван Гог

Историята за прочутия художник, който от отчаяние отразял ухото си и го изпратил на своята любима, е твърде украсена. Всъщност всичко се е случило след конфликт с Пол Гоген, Ван Гог го нападнал с бръснач. В пристъп на разкаяние или умопомрачение, той отрязъл къс от ухото си със същия бръснач.

3. Рогатите шлемове на викингите

Викингите са изобразявани с рогови шлемове, но археолозите не са открили свидетелства за нещо подобно. Подобни бойни украшения са използвани още от бронзовата епоха, дълго преди тях.

викинги
iStock/Getty Images

4. Стоунхендж

Стоунхендж е една от най-големите мистерии в света и непрекъснато изникват нови и нови хипотези за него. Първоначално той е нямал нищо общо с днешния си вид. През 1901 г. Уилям Гауланд инициира възстановяването на паметника. Последните снимки доказват, че той изглежда доста по-различно, отколкото в древни времена.

Стоунхендж
ThinkStock/Getty Images

5. Откриването на Америка

В учебниците ни по история пише, че Христофор Колумб е открил Америка през 1492 г. Въпреки това първите европейци, стигнали до Новия свят, били викингите в края на 10-ти век. Тогава се проследява и първият генетичен контакт.

6. Поемите на Осиан

Шотландският поет Джеймс Макферсън бил прочут с това, че е превел поемите на Осиан, келтски бард от 3 век. Но когато бил изправен пред искането да представи ръкописите, той отговарял уклончиво. Те все още не са открити и официално се смятат за мистификация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *