История

Тинтагил и „тъмните векове“ на Крал Артур

11.8.2016 г. взето от https://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=4643

Луксозни предмети, намерени при кралската крепост, показват, че келтските владетели водели охолен живот в легендарния Тинтагил.

Скорошно откритие в югоизточната част на Англия взриви пресата заради асоциациите с крал Артур, но археолозите считат находката за изключително важна и без да я свързват с легендарния владетел на Британия.

Разкопките в Тинтагил, скалист нос на крайбрежието в Корнуол, разкриха масивни каменни укрепления и луксозни предмети, внасяни от далечни земи като Мала Азия в днешна Турция. Всички те датират от един слабо известен период от британската история, който започва с края на римското владичество на острова около 400 г. сл. Хр.

Най-ранните споменавания в историческите извори на лидер с име Артур са свързани със събития, случили се между 400 и 600 г. сл. Хр. – период, през който археолозите смятат, че е била построена крепостта Тинтагил. Според писмен източник, появил се няколко века по-късно, това бил родният дом на легендарния крал.

Това лято археолозите в Тинтагил откриха останките от над сто сгради, вероятно от V-VII век сл. Хр. – период, за който се счита, че мястото е било важна крепост от келтското кралство Думнония. Първоначалните доказателства за келтската крепост били открити по време на разкопки през 1930 г. За съжаление, домът на Ралей Радфорд, главния археолог на разкопките, бил бомбардиран по време на Втората световна война и научните резултати така и не били публикувани в подобаващ вид и обем. През 1990-те археолози подновили разкопките на Радфорд в Тинтагил и открили фина керамика и стъкло от целия средиземноморски регион.

Над двайсет години по-късно изследователите се завърнали в Тинтагил и започнали петгодишен проект, финансиран от организацията „Английско наследство“. Целта на проекта е да разкрие какво всъщност се е случвало там по време на периода, наричан от историците Тъмните векове или следримски период.  Според учените, жителите на Думнония търгували с калай срещу изискани продукти, както вероятно и роби и ловни кучета.

Археологът Сюзън Грийни бърза да отхвърли връзката между легендата за Артур и новите находки в Тинтагил. В началото на годината критици нападанаха „Английско наследство“ заради „диснифицирането“ на връзката между Артур и Тинтагил, след като организацията заговори за прилика с Мерлин на издълбана в скалите фигура. Грийни набляга, че фокусът на петгодишния проект е да открие повече за космополитния живот в древна Думнония – кои са били хората, с какво са търгували и защо голяма част крайбрежните търговски центрове като Тинтагил били така загадъчно изоставени през седми век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *