Традиции

Пътешествие във времето, започнало от „Долината на Елена“

23.10.2019, Ad блок, взето от https://www.webcafe.bg/webcafe/ad-blok/id_1170280501_Pateshestvie_vav_vremeto_zapochnalo_ot_Dolinata_na_Elena

glenfiddich
Снимка: © Иво Петков

През 1887 Уилям Грант осъществява своята мечта да построи собствена дестилерия. Нарича я Glenfiddich – от келтски, „Долината на Елена“. Първите капки уиски потичат от медните казани точно на Коледа същата година. Няколко години по-късно, през 1909-а, се появява и първата бутилка на иконичната марка.

Сега, през 2019 г., точно 110 години по-късно, с грандиозно парти в Club Music Jam бе отпразнувана появата на новата бутилка Glenfiddich на българския пазар.

Най-награждаваното шотландско сингъл малц уиски в света, разкри новата си визия пред почитатели на марката и специални гости, сред които Ники Кънчев, Камен Алипиев – Кедъра и др.

Под притихналите светлини, на сцената се появи Владо Карамазов – домакин на събитието и дългогодишен приятел на Glenfiddich в България, който посрещна гостите и ги поведе на разходка във времето. Защото Music Jam бе преобразен именно в машина на времето. Гостите имаха възможността да се потопят изцяло в атмосферата на емблематични за историята на Glenfiddich епохи от развитието на марката – да надникнат зад завесите и да разберат детайли около създаването на самата напитка, както и да се насладят на експозиция, проследяваща иновативния дизайн на бутилките от различните години.

Четири тематични бара илюстрираха ключови времеви отрязъци от историята на марката, а посетителите се впуснаха в едно незабравимо пътешествие: автентични мебели и декор от началото на 20 век, разливащият се ритъм на суинг и превъзходният вкус на коктейл Rob Roy (несъмненият фаворит на изисканото общество в онова време) напомняха за 1909 година и първите стъпки на Glenfiddich.

Бляскавата магия на 50-те и 60-те години, опияняващият Rusty Nail коктейл и вдъхновяващата история на Санди Гордън, правнук на Уилиям Грант и човекът, запознал през 1963 г. Америка със сингъл малц уискито.

Това са времената, в които бутилката се превръща в неизменна част от магията на бранда – тогава се появява революционният триъгълен дизайн на Glenfiddich – дело на един от най-влиятелните дизайнери на 20-ти век Ханс Шлегер.

С лекота пътешествениците се озоваха в бара, пресъздаващ периода 1970-1990 г., отпиваха от емблематичен за този период коктейл – Godfather, любим на актьора Марлон Брандо. Там ги очакваха бутилките от 70-те и 90-те, които формираха основни характеристики на емблематичната Glenfiddich визия: символът на Елена, първият „златист етикет“ и въвеждането на годините на етикета.

Милениумът бе последната спирка.

Старателно добавяните през десетилетията елементи – триъгълната бутилка, етикетът, наподобяващ герб и гордият елен говореха за дългия и успешен път на най-награждаваното шотландско сингъл малц уиски в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *