Български автори,  Традиции

Как бирата ни даде цивилизацията… или кратка история на пиянството

17 декември, автор: Роберта Колева, взето от https://tribune.bg/bg/obshtestvo/kak-birata-ni-dade-tsivilizatsiyata-ili-kratka-istoriya-na-piyanstvoto/

Жени наливат бира в Древен Египет
Жени наливат бира в Древен Египет
Снимка: wikipedia

Бирата може да бъде истинско спасение – особено през горещите летни месеци. И въпреки че те отдавна отминаха, любовта към тази освежаваща и така утоляваща жаждата напитка остава, правейки я една от най-предпочитаните в света.

И това не е случайно. Хората открай време са свързани с нея – почти откакто съществува земеделието, а според някои учени – може би дори по-рано. Останете с нас и през следващите редове, за да разберете как бирата може да служи като лекарство, каква е връзката между бирата и появата на цивилизацията и още много любопитни факти за нейната история!

Откъде произлиза думата „бира“?

Ако разгледаме речниците на повечето европейски държави ще видим, че почти навсякъде се използва именно думата „бира“ с някои минимални изменения. Тя идва от немското biber „напитка“, което пък произлиза от латинския инфинитив bibere „да пия“ и от корен *po(i) „пия“.

Показателно е, че още от древността хората са свързвали самото действие на пиенето с бирата и са поставяли своеобразен еквивалент между тях. Но затова си има причина. По-късно ще видим, че в някои етапи на историята е имало моменти, когато се е пиело повече бира отколкото вода!

https://tribune.bg/uploads/articles/big/articles__c47e39895af0ed8ade90f5e7738b2319.jpg?v=1
копие на древна египетска бира, 1996


Бирата – една от най-древните напитки в света?

Да – бирата, която днес пием, е била консумирана от хората също толкова много и също толкова често и преди 10 000 години! Е, не точно в същата си форма. През годините консистенцията ѝ се изменя, но като цяло тя е една от най-старите и същевременно най-разпространени напитки в света. Всъщност според статистиките, дори се оказва, че след водата и чая, хората пият най-много бира, правейки я третата най-популярна напитка в света!

Най-ранните археологически доказателства за съществуването на бира датират отпреди 13 000 години и представляват останки от смес от бира и овесена каша. Те били намерени в праисторическата пещера Ракевет край град Хайфа в Израел, която на практика представлявала една от най-древните пивоварни в света, далечно подобие на днешната фабрика за производство на бира.

Тя била използвана от полуномадското племе Натуфи – едни от първите, които започнали да се установяват трайно на едно място, пристъпвайки бавно към уседналия начин на живот и земеделието. Някои археолози дори приписват именно на тях създаването на първия хляб и стигат до изводите, че най-вероятно алкохолът се появява като продукт на земеделския излишък. Пшеницата, която не отивала за прехрана, се превръщала в… бира. Колко удобно само!

Но за Натуфи и за другите древни племена, открили бирата, тя не била просто освежаваща напитка, която да утолява жаждата през горещите дни. Е, и това била, но в миналото както бирата, така и повечето алкохолни напитки служели на първо място за ритуални цели.

Бирата и виното били неизменна част от религиозния живот на древния човек и се намесвали в почти всички важни обичаи, а понякога  – и в управлението на държавата. В книгата си „Кратка история на пиянството“ Марк Форсайт ни споделя, че в Древна Персия например, когато трябвало да се вземе важно политическо решение, провеждали две обсъждания: веднъж трезви и веднъж пияни.

Само ако и двата пъти се стигнело до едно и също решение, то било прието.  Накратко – бирата била неотделима част от почти всеки аспект от живота на хората.

снимка: flickr.com
снимка: flickr.com

Бира и… цивилизация?

Кой да предположи, че възникването на цивилизацията може да има общо с… бирата? Да – според множество изследователи двете не само са свързани, а всъщност бирата била причина сама по себе си за възникването на цивилизацията.

Те не само не са съгласни с теориите, че тя е продукт на земеделски излишък, а настояват, че по-скоро именно бирата била първопричина за преминаването от номадски към уседнал начин и обработването на земята. Представяте ли си? Ами, всъщност не е чак толкова странно, колкото звучи.

Цялата история на цивилизацията е дългa точно толкова, колкото и историята на бирата и почти без проблем, разказвайки едната история, можем да разкажем и другата. По това време, а и чак до Късното Средновековие, тя е била един от най-безопасните източници на течности, тъй като голяма част от речната и езерна вода били замърсени и пълни с бактерии.

И въпреки че едва ли само бирата е виновна за създаването на цивилизацията, няма как да не признаем ролята ѝ. Заедно с хляба, те действително изключително благоприятстват земеделското, технологическото и икономическото развитие.

рецепта за бира, написана на камък, Шумер, 2050 г. пр. н. е.
рецепта за бира, написана на камък, Шумер, 2050 г. пр. н. е.

Бирата, боговете и традициите

Неслучайно едни от най-древните записи в света се отнасяли тъкмо до бирата. Намерени са множество записи от Месопотамия и Древен Египет, които подробно описвали рецепти, производството и неговата регулация.

Шумерите дори си имали собствена богиня на бирата и пивоварството – Нинкаси – на която посветили и химн. Той общо взето представлява най-старият намерен писмен документ, отнасящ се до бирата и служел както за молитва, така и като метод за лесно запомняне на рецептата в една епоха на необразовани хора. В него се пеелo как Нинсаки размесва ечемичена смес с голяма лопата и я суши в пещ. После я накисва в съд, добавя мед и вино и така нататък…

Този обичай бил продължен и от жителите на Вавилон. Там съществувала и много интересна традиция, според която през първия месец от сватбата бащата на булката трябвало всеки ден да черпи зет си с бира. Така според вавилонците младоженецът щял да разбере, че бирата може да бъде сменена, но булката – не.

Жена вари бира
Жена вари бира

Първите професионални пивовари били жени

Изключително интересно е, че пивоварството – което днес се смята за по-често мъжка професия, в миналото съвсем не е било такова. Оказва се, че всички питейни заведения били собственост на… жени!

Това ни потвърждават „Списък на шумерските царе“ и Законникът на Хамурапи. Но това не е толкова изненадващо, като се има предвид, че в миналото ролите на мъжа и жената били ясно разпределени, а пивоварството спадало към домакинските работи – съответно женско задължение.

Заплащане в бира? 

Представяте ли си цял ден да работите и да ви дават и бира за това? Днес знаем, че на работниците, построили Хеопсовата пирамида било заплащано отчасти в… бира! Да – и за това, разбира се, също има причина.

Хората вярвали на полезните съвети на доктор Радева още хиляди години назад. Действително в миналото, както вече споменахме, водата имала много по-лошо качество и замърсените води на Нил почти не ставали за пиене.

Затова пък бирата (силно разредена) била истински спасяваща още тогава. А в Египет и в целия Близък Изток преди появата на финикийските знаци, освен за заплащане на работниците, често я използвали и като начин на разплащане по принцип. Винаги е било добре човек да има поне малко бира под ръка!

Бирата, Европа, хмелът и Индустриалната революция

В Европа бирата започнала да се разпространява широко още през третото хилядолетие пр. н. е. от германските и келтските племена. Ранните видове бира обаче, макар и сходни, силно се различавали от днешните.

Често те съдържали и различни добавки като плодове, мед, подправки и дори билки с наркотично действие. Хмелът, който днес е основен компонент на бирата, започва да се използва много по-късно.

В Европа той е споменат за първи път чак около 822 година от един каролингски абат и отново от Хилдегард от Бинген през 1067 година. Започва да се използва сравнително по-широко през 1516 година, когато в Бавария е приет закон, според който бирата може да съдържа само вода, хмел и ечемичен малц.

Традиционно тя се произвеждала главно в домашни условия, но през 7-ми век много манастири започват да се занимават с пивоварство най-вече с цел продажба. С настъпването на Индустриалната революция обаче всичко се променя.

Занаятчийските методи, днес наричани крафт, постепенно се изоставят, а домашното производство почти изчезва до края на века. Това до голяма степен се дължало и на данъчното облагане и задължителните регулации в сектора.

Но известно облекчаване на законовите изисквания, например във Великобритания през 1963, в Австралия през 1972 и Съединените щати през 1979 година, дава възможност домашното пивоварство да се възроди като популярно хоби.

Опитите за възобновяването на старата занаятчийска традиция продължават и до наши дни, като на все повече места отново се предлагат качествени крафт бири.

снимка: flickr.com
снимка: flickr.com

Бирата и здравето

Оказва се, че бирата и здравето могат да бъдат много по-свързани отколкото някога сте предполагали… Освен, че в миналото хората често пиели бира, за да избегнат заразяването от нечистата вода, я използвали и за подпомагането на лекуването на някои болести!

Още от самия момент, в който хората започнали да пият бира, забелязали полезните ѝ лечебни свойства. Става ясно, че древните шумери лечители предписвали на пациентите си, страдащи от зъбобол, именно бира. Тя трябвало да бъде топла и да се жабурка за определено време и това щяло да доведе до сравнително облекчение.

През Средновековието пък използвали бирата за борба с камъните в бъбреците и за лечение за физическо и лечебно изтощаване.

Но колкото и странно да ви се струва всичко това,  днес учените неколкократно са доказали съществуването на множество лечебни свойства на бирата. Проучване, публикувано в „Американския журнал по епидемиология“, изчислява, че действително една бутилка бира, консумирана всеки ден, намалява риска за камъни в бъбреците с около 40%.

Според друго италианско изследване пък хората, които пият бира в умерени количества, са с 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с други, които не консумират пиво. А канадски учени са открили, че една бира на ден е достатъчна за повишаването на антиоксидантите в тялото.

Съществуват и доказателства за понижаването ѝ на кръвното налягане, заздравяването на плътността на костите, поддържането на по-доброто храносмилане и по-ниските нива на холестерол.

Бирата неслучайно съпътства човека, откакто той е цивилизовано същество. Но както със всичко друго, така и с нея – трябва да бъдем внимателни. Само с разумното пиене идва истинското удоволствие от него.

Пийте с мярка и се радвайте на добро здраве и дълъг живот! И както казва Бен Франклин: „Бирата е доказателството, че Господ ни обича“

https://tribune.bg/uploads/sysaccounts/big/image__75dd52f4cb940939cba919253cd62684.jpg
Роберта Колева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *