Келтски свят

Пещерата Фингал пее

https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/456/Image_4619456_308_0.jpg

24.02.2015 автор Автор: БД Онлайн взето от https://www.bgdnes.bg/Article/4619451

Пещерата е радост за очите и ушите.

Пеещата пещера Фингал, която се намира на остров Стаха /разположен край шотландското крайбрежие на Великобритания/, е едно от най-красивите природни образувания. Заедно с това обаче е и една от най-големите загадки.

Каменните блокове в нея издават причудливи звуци и мелодии, когато вълните се разбиват в тях. Комбинацията на различни природни елементи е причината да се създава истински шедьовър от звукове. Необичайната си форма пещерата е придобила благодарение на продължителния процес на кристализация на вулканичната лава. Безкрайните дъждове, силни морски вълни и непрекъснато брулещите ветрове са пробили в това малко парче суша цяла пещерна система, която ежегодно събира хиляди туристи.

Пеещата пещера става известна през 1722г., когато малкият остров е посетен от Джоузеф Бенкс, който подробно описва и популяризира впечатленията си от пещерата. Тя носи името на известен герой от ирландския епос.- великана Фингал /един от любимите келтски герои/. На келтски подземното царство е наричано Уам-Бин /Пещерата на Мелодиите/. Основната зала на Фингал е дълга 75 м. и широка 20 м. Височината и също е впечатляваща – цели 14 м.

Когато композиторът Менделсон посещава звучната пещера през 1829г., остава толкова впечатлен от изтънчеността на звуците, че се вдъхновява и пише концертната увертюра „Пещерата на Фингал“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *