Традиции

Зловещият вестител на смъртта при келтите

Дори днес ирландците съобщават за случаи на срещи с Банши

30 May 2019 | 13:11 Черно море , взето от: http://www.chernomore.bg/jivot/2019-05-30/zloveshtiyat-vestitel-na-smartta-pri-keltite

Ирландия е една от страните с най-много запазени древни истории за паранормални явления и свръхестествени същества. Историята на острова е препълнена с най-различни митове за мъдри леприкони и тиранични владетели. Едно същество обаче коренно се отличава от останалите – келтската вестителка на смъртта, по-известна като Банши.

Според електронното издание Historic mysteries ирландската Банши е същество, което прилича на фея и често обитава тялото на възрастна дама с побеляла коса, паднали зъби и огнени очи. В други легенди тя е описвана като жена с дълга огненочервена коса и бледа кожа. Всички описания обаче са единодушни, че тя винаги има заплетен гребен в косата, а в тези географски ширини намирането на гребен на земята и до ден днешен се смята за лоша поличба.

Писъкът на Банши е предвестител на сигурна смърт. Прието е, че дори нароченият за смърт да избяга от острова, няма да успее да се спаси, защото призрачната жена ще го преследва до самия край.

Някои изследователи са склонни да приемат, че легендите за Банши се появяват в началото на VIII век и са свързани с традицията жените да оплакват загиналите мъже с тъжна песен, като в замяна получават алкохол. Църквата приела тази бартерна сделка като противоречие със заповедите на Бога и тези жени били наказани, като се превърнали в Банши за цяла вечност.

Друго предположение за произхода на суеверието за страховития писък хвърля вината върху смирената забулена сова. Ирландия невинаги е била спокойно място, каквото е днес. В древни времена забулените сови са забелязвали нахлуващи армии и са предупреждавали за надвисналата опасност с пронизващ писък, а след това отлитали.

Според легендите, щом тайнствените същества бъдат видени, те изчезват в облак дим, а единственото доказателство за тяхното присъствие ще бъде звук от пляскане на крила. Въпреки всичко ирландците невинаги вярвали, че призрачната жена е отговорна за смъртта. Дори има истории, в които Баншите предпазват от смърт определени хора, които са чисти и благородни по душа.

Един от тези случаи е регистриран  на 21 февруари 1437 г. Тогава шотландският крал Джеймс I бил посетен от ясновидец, който предрекъл убийството му. Малко след това кралят се озовал в капан в подземна шахта, в която бил ранен смъртоносно. Съвременниците на краля вярвали, че ясновидецът всъщност е бил Банши.

Макар да звучи налудничаво, дори днес ирландците съобщават за случаи на срещи с Банши. През юни 2014 г. мъж подал сигнал за жена, стояща навън с клюмнала назад глава и пищяща нечовешки силно.

Когато полицията пристигнала на мястото, вече нямало нищо. Изглежда полицаите са били суеверни, защото именно те предложили тезата, че това е Банши. Може би повод за това им дал фактът, че същата вечер починал роднина на свидетеля.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *