История

Крал Артур дреме и чака своя час в английско село

автор: Антония Михайлова 21 май 2016 г. взето от https://megavselena.bg/kral-artur-dreme-i-chaka-svoya-chas-v-angliysko-selo/


Според преданието крал Артур почива на остров Авалон в очакване на „деня на голямата нужда“, когато ще стане от сън, за да спаси Британия.

Авалон е митична земя, на която, според келтската легенда, живеят феята Моргана – сестра на крал Артур, заченала от него, и феята Мелюзина – духът на водата в свещените източници и реки, която често се изобразява като жена риба.

Независимо че много любители на келтските легенди вярват, че един ден мъртвият крал ще се събуди от сън и сам ще дойде да „спаси своя народ“, историците знаят: по-скоро историческият Артур е живял в началото на VI век и се е явявал военачалник на келтското племе брити, населявало днешните Англия и Уелс.

На учените е известно, че разрушеният замък Тинтагил в графство Корнуол е реалното рождено място на героя на многобройни фантастични и рицарски романи. А в културни слоеве от VI век наскоро е открит „камъкът на Артур“ с надпис на латински.

Сега британецът Греъм Филипс, посветил много години на изучаването на живота на крал Артур, смята: останките на легендарния крал почиват в едно селище в графство Шропшър в Западна Англия. Макар че Греъм няма публикации в научни издания, той вече е успял да напише книгата „Загубеният гроб на крал Артур“.

Макар че медиите говорят за Филипс като за историк, той няма историческо образование. Любителят на келтските антики е бил репортер на ВВС, а след това се увлякъл по тайните на миналото. „Освен крал Артур ме интересуват различни библейски персонажи“, признава Филипс. По-рано британецът заяви, че свещената Синайска планина всъщност не е разположена в Египет, а в Йордания.

Освен това според Филипс гробът на Дева Мария следва да се търси на уелския остров Ангълси.

Крал Артур, Charles Ernest Butler (1903)
Крал Артур, Charles Ernest Butler (1903)

В последната си книга Греъм Филипс пише, че се е запознал с множество ръкописи и е изяснил, че крал Артур всъщност е живял и управлявал в древното градче Вирокониум, разположен на територията на съвременното графство Шропшър. Вирокониум е открит при разкопки през далечната 1859г. и е наречен „британския Помпей“.

Главната цел на разследването на бившия репортер е било да разбере къде именно се намира гробът на крал Артур. „Изучавайки поеми от онова време, стигнах до извода, че останките на Артур се намират в село Басчърч (англ. Baschurch)“, казва Греъм Филипс.

Но Греъм е закъснял – жителите на Басчърч от няколко века вярват, че именно на тяхна територия се намира гробът на прочутия крал.

„Според мен не бива да се смята, че останките на Артур почиват в Гластънбъри“, прави извод Филипс. Публицистът има предвид археологическата находка на „гроба на Артур“, открита през 1191 г. при ремонта на абатството в Гластънбъри.

Става дума за гроб на мъж и жена, върху който уж било изсечено името на крал Артур. Гробът дълго време е бил място на поклонение, но след това се оказал разрушен. Днес на предполагаемото място може да се види специална табела за туристите.

Сега Греъм се опитва да издейства разрешение за разкопки в Басчърч. „Готов съм да взема участие в разкопките на гроба на крал Артур“, отбелязва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *