История

Келтските ловци на глави

Келтските ловци на глави
взето от https://zelensviat.com/keltskite-lovci-na-glavi/

Нови доказателства подкрепят историите, разказвани от древните гърци за страховитите келтски племена.

В продължение на много години в древната история на Европа, през вековете, когато гръцката и римската цивилизации са били във възхода си, тези южни сили не са се сблъсквали често със северните келтски народи. Юлий Цезар е известен със своите изказвания за галските войни, когато е водил римски войници в битки срещу келтски племена в сегашната Франция.

Не винаги може да се разчита на историята, когато някой разказва за своя враг, така че историците са скептични към гръцкото и римското описание на жестокото поведение на келтите, включително отсичането на главите на враговете им и излагането им като трофеи.

Но ново проучване, публикувано в списанието за археологически науки, подкрепя тези сведения. След тестването на черепните фрагменти, открити на келтски обект, изследователите откриха улики, че тези отсечени глави някога са били балсамирани.

Между 2003 и 2013 археолози откриха в обект в град Кайлар, в южна Франция, фрагменти от 50 човешки черепа, съобщава LiveScience. Намерени близо до оръжията, фрагментите имали белези, съвместими с обезглавяването и са изглеждали като че ли са били излагани близо до портата на селището.

Изследователи от две лаборатории, едната в университета University Paul-Valéry Montpellier, а другата в университета в Авиньон, са анализирали проби от човешки и животински кости. Някои от човешките проби имали маркери с борови дървесни смоли, както и молекули на ароматни съединения, които биха могли да се получат, само ако смолата е била нагрята до висока температура. Тези маркери са съвместими с обявените практики за балсамиране на древните келти.

Според гръцки доклади главните трофеи били окачвани на гърбовете на келтски коне или излагани пред къщите на воините победили. Декорирането в тази част на Франция се е променило оттогава, но и днес по сградите на криволичещите улици на Кайлар могат да се видят каменни фасади, украсени с балсамирани глави с празни очи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *