Традиции

В бойните бои на келтите откриха лекарство срещу рак

Без да знаят, древните келти се “имунизирали” срещу различни видове рак, отивайки на война

14 Август 2006, взето от http://www.factor-news.net/index_.php?ct=35&id=8308

http://www.factor-news.net/img/lead/2006/08/8308.jpg
В сините “цветове на войната” на келтите се съдържало голямо количество глюкобрасицин.

Растението, използвано от древните келти за изготвянето на знаменитата им синя бойна боя, съдържа в големи количества химическо вещество, предотвратяващо редица онкологични заболявания, сред които и рак на гърдата, съобщава BBC News. Според изследването на италиански учени, в багрилната сърпица (багрилна вайда, синилник; Isatis tinctoria), спадаща към семейство Кръстоцветни, се съдържа 20 пъти повече глюкобрасицин (glucobrassicin), отколкото в най-богатите на веществото зеленчуци, като цветното зеле и броколите.

Изследователите от Университета на Болоня установили, че концентрацията на глюкобрасизин се увеличава допълнително при увреждания на листата на растението, което го отделяло в качеството на защитен механизъм. Производните на химическото вещество са смъртоносни за някои вредители по растенията. В същото време глюкобрасицинът има мощни антитуморни свойства и е особенно ефективен срещу клетките на рака на гърдата.

http://www.factor-news.net/img/lead/2006/08/8308_1214.jpg
Багрилната сърпица (Isatis tinctoria).

Резултатите от редица изследвания доказват значителното намаляване на заболеваемостта от рак на гърдата, рак на белите дробове и други онкологични заболявания при хората, консумиращи по-голямо количество богати на глюкобрасицин зеленчуци, сред които са цветното зеле и броколите. Според предположенията на учените, веществото спомага за значителното намаляване концентрацията на канцерогенни съединения, в т.ч. и вредни производни на естрогена, в човешкия организъм.

Доскоро изучаването на лечебните свойства на глюкобрасицина бе затруднено от невъзможността на учените да отделят необходимото количество от веществото от растителния материал. Според ръководителя на изследователския проект, д-р Стефания Галети (Dr Stefania Galletti) и сътрудниците й, откриването на подобен сериозен източник на глюкобрасицин в багрилната сърпица, ще реши този проблем. “Достъпността на глюкобрасицина в необходимите количества и ниската себестойност на добива му ще позволят провеждането на множество изследвания за противораковата ефективност на диетата с увеличено съдържание на богати на това вещество зеленчуци”, посочва в заключение д-р Галети в интервю за специализираното издание Journal of the Science of Food and Agriculture, публикувало резултатите от работата на италианския екип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *