Uncategorized

Откъде идват имената на различните видове алкохол?

16 юли 2014г. взето от https://dariknews.bg/novini/liubopitno/otkyde-idvat-imenata-na-razlichnite-vidove-alkohol-1296806

Откъде идват имената на различните видове алкохол?
снимка: Thinkstock/Getty Images

Да започнем с ракията за аперитив. Думата я имаме от турски, не е наша. В турския пък идва от арабски – арак, арака означава пот. Да, ракия значи пот. Единият вариант е да се визира процеса на дестилация, наречен в древността потене. Другият е да се има предвид свойството на ракията да води до изпотяване, защото на времето тя се е ползвала за лекарство срещу дребна шарка и за стомашни болки. Между другото все още има хора, които използват ракията за лечение на стомашни проблеми. Така че ракия е равно на пот.

Сега е време за мастиката. Мастиката, истинската, се прави от спирт с аромат на мастиково дърво. Това е едно дребно дърво, което расте в средиземноморски район, има дребни плодове, които се изсушават и са много ароматни. Могат да се дъвчат, понякога се наричат гръцки сакъз. А всъщност мастике означава на гръцки дъвча. Към спирт, дестилиран от зърно се прибавят такива изсушени плодове, дестилирана вода и захарен сироп и става традиционната мастика, която е с аромат на това дърво. Иначе това, което ние наричаме тук мастика, всъщност не е мастика, а узо. От старогръцкото озо -аромат. И то е с добавка на анасонови семена, мирише силно. Нашата мастика тук всъщност не е истинската средиземноморска мастика. На същия принцип е джина. Пак става дума за земеделски спирт, само че с аромат на хвойна. Не се прави от хвойна, не си мислете това, само му се прибавя аромат. Genièvre – хвойна на френски, оттам gin в англоезичния свят.

Но стига с ароматите. Да преминем към чистия дестилиран спирт от зърно, наречен водка. Регионите, които нямат с какво ароматно нещо да си овкусят пиячката, не я овкусяват, а си я пият така, без вкус и аромат. Водка очевидно е славянска дума и значи водичка. Има и друго име – борзалка, горилка или гарелка. Тоест е нещо, което гори, огнена вода. Оттам в старонемски глинтвайн – горещо вино, парещ алкохол. И оттам до ден днешен – бренди. Бренди всъщност е производно на гарелка, тоест водка.

Следва уиски. Това е лесно. На галик, старият келтски език уиск значи вода. Уискито е келтска дума за водка. Дестилираният алкохол векове наред е бил известен като аква вита – жива вода, Което на келтски е uisge beatha. А на английски uisce beatha. Така че когато кажете на някой „дай едно уиски бе“, значи говориш на келтски, което доказва теорията, че варненци всъщност са келти. Между другото чистото зърнено уиски също е безцветно и без аромат, а бъчвите дават характерния му цвят и нюанс, не друго.

Остана вино и бира. Бирата идва от старо германската преработка на латинското bibere, което няма нищо общо с Джъстин Бийбър, а значи пия. Биър е напитка, нищо повече. Ето защо в славянските езици се нарича пиво, напитка. Бирата дори не я броят за алкохол, та да я наричат жива вода или нещо подобно.

Накрая остана виното. Думата е много древна. Голям спор има откъде идва, но означава лоза, лозница. Ето ви имената на най-популярните алкохолни напитки – пот, вода, огнена вода, питие, лоза или просто името на ароматизатора. Оттам идва всичко. Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *