Български автори,  История

На територията на Археологическия резерват „Абритус” в град Разград бе открита изложба „С колесница през Европа”.

28.09.2018г., Автор: Мехмед Азис, от Forum24.bg взето от:

https://forum24.bg/%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b5%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%80%d0%b5/

На територията на Археологическия резерват „Абритус” в град Разград бе открита изложба „С колесница през Европа”.

В залата за временни изложби в Интерактивния музей на територията на Археологическия резерват „Абритус” в град Разград бе открита изложба „С колесница през Европа”.

Тя е организирана от Регионалния исторически музей в град Разград с финансова подкрепа на ПроКредит банк в рамките на Европейската година на културното наследство 2018 г. и представя нови уникални и реставрирани находки от Източния гетски царски некропол в Историко-археологическия резерват „Сборяново” край село Свещари, Разградска област.


Събитието беше открито от Директора на Регионалния исторически музей Галена Радославова, археологът професор Диана Гергова и д-р Йордан Анастасов – специалист по келтския свят и късножелязната епоха в Европа и преподавател по археология и праистория в Женевския университет.

Професор Гергова съобщи, че на изложбата за първи път се показват реставрирани елементи на откритата през 2013 година келтска колесница, както и келтските апликации към конска сбруя, глинени олтари, моделирани на дъното на някои от вкопаните гробници, единствено от гетите.

Д-р Анастасов допълни че става въпрос за келтска колесница с най-близък аналог във Франция.

Професор Гергова подчерта, че „Сборяново“ е резерват със световно значение и трябва да се работи за реализиране на нови проекти за представяне на резервата в целия му блясък.

На събитието присъстваха студенти на д-р Анастасов от Женевския университет, както и доброволци по програма „Еразъм +“ от шест държави: Франция, Испания, Португалия, Италия, Естония и Турция, участвали в интер-дисциплинарните изследвания в резервата Сборяново, както и представители на институции, организации и граждани.

Професор Гергова представи детайлно експонатите на Областния управител и обсъди с него важни въпроси относно опазването на културно-историческото наследство и развитието на туризма в област Разград.

На снимката:Отляво –надясно – Областният управител на Разградска област Гюнай Хюсмен, Галена Радославова – директор на Исторически музей Разград, проф. Диана Гергова – археолог и д-р Йордан Анастасов – специалист по келтския свят и късножелязната епоха в Европа и преподавател по археология и праистория в Женевския университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *