Uncategorized

Ил дьо ла Сите: Посещение на историческото сърце на Париж

  • 2019, взето от https://bg.hdwalls.org/ile-de-la-cite-1618713

Ил дьо ла Сите е естествен остров, разположен на река Сена в Париж между Рив Гауче (Левият бряг) и Рив Дройте (десния бряг). Историческият и географски център на вътрешния Париж, Ile de la Cité, е бил мястото на първоначалното селище на града от древното келтско племе, известно като Parisii през 3-ти век пр. Хр. По-късно островът е бил център на средновековния град. Изграждането на катедралата Нотр Дам, започваща през 10 век, е свидетелство за значението на района в средновековния Париж.

До средата на 19-ти век Иле де ла Сите е заемана предимно от къщи и магазини, но по-късно става основен административен и бюрократичен център. В допълнение към паметници като Нотр Дам, параклиса на Сент Чапел, Ла Консьержери (където Мария Антоанета очакваше екзекуцията си по време на Френската революция) и Мемориала на Холокоста, Ил дьо ла Сите също така разполага с префектура де полиция (полицейски щаб) и Palais de Justice, историческият и основен съд на града.

Островът е част от 1-ви район на Париж на запад и 4-ти район на изток. За да стигнете до там, слезте в Metro Cite или RER Saint Michel.

Произношение: [il də la site]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *