Изкуство,  История,  Музика

4 любопитни факта за Ла Скала

http://inlife.bg/wp-content/uploads/2019/08/LaScalaMuseumTheatreGuidedTour+FastTrackEntry-880x489.jpg

03 август 2019, взето от Inlife.bg

http://inlife.bg/4-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0/

Миланският театър „Ла Скала“ е най-известната опера в света. На днешния ден през 1778 година е открит Храма на музиката и това ни дава повод да ви разкажем за 4 интересни факта за неговия произход:

teatroallascala-1-1024x683


Защо „La Scala“?
Teatro alla Scala в Милано носи името си от църквата Santa Santa alla Scala, която някога е стояла там, където сега е Teatro alla Scala.

От своя страна бившата църква на Санта Мария дела Скала – която е построена през 1381 г. получава името си от своя мисионер – Беатрис Регина дела Скала, потомка на мощната изчезнала династия Веронези от Скала (известна още като Фамилия Скалигера).

lampadariosospensione
la_skala-4
palco_interno_big.900x600


Сияещият театър
Ла Скала е първият театър в света, осветен с електрическа светлина.
През нощта на Свети Стефан през 1883 г., по време на „Джоконда“ на Пончели, Едисоновата централа за първи път захранва 2450 електрически крушки, което дава изненадваща и неочаквана светлина на представлението на операта.

Встъпителната нощ
Традицията за откриване на музикалния сезон на 7 декември, ден, който е свързан с покровителя на Милано (св. Амвросий), е приета за начало едва през 1951г.

На 7 декември 1951 г. оперното шоу „Вечер в Сицилия“ е изпълнено от „Божествената“ Мария Калас, която дебютира в Милано само няколко месеца по-рано.

С течение на годините встъпителната нощ на Ла Скала се превръща не само културно, но и в социално събитие. Събират се хиляди любопитни, които стоят с часове пред входа, с надеждата да видят ВИП-ове, идващи за встъпителната вечер.

От 2008 г., няколко дни преди премиерата, се провежда „Преглед на откриващата нощ“, в който могат да участват само младежи под тридесет години.

Келтският кръг
В центъра на Милано има келтско сърце, за което много малко хора знаят. Все още можете да го видите по пътищата около Teatro della Scala и Palazzo Marino, които образуват кръгъл периметър.

Археологическите находки разкриха наличието на келтско светилище, което представлявало кръгла тревиста зона, заобиколена от дървета.

Тази свещена зона, основана в началото на VI век пр. н.е. се е наричала меделан, което вероятно означава „център на съвършенството“ или „свещена средна земя“. Може би оттук произлиза латинското име Mediolanum и сегашното Milano.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *