История

Фотопътешествие: Милано – в сърцето на Ломбардия

взто от/

https://brat-bg.com/bg/foto-gid/6723-fotopateshestvie-milano-v-sartseto-na-lombardiya

Снимки: Архив на „Брат BG“

Милано: името на града произлиза от Mediolanum – централен град или светилище на езика на келтите. Според историците е възникнал около V век пр.н.е, а негови основатели са келтското племе инсубри.

През 293 г. Диоклециан го обявил за столица на Западната Римска империя. През следващите векове градът е бил многократно обсаждан, разрушаван и възстановяван, владян от вестготи, хуни, остготи, ломбарди и франки. В по-късните векове Милано е част от Свещената Римска империя и столица на Ломбардия.

През Средновековието градът е управляван от два рода – Висконти и Сфорца – и наред с икономическия си разцвет, става и център на наука и изкуство. Именно към блестящия двор на Сфорца е творил геният Леонардо.

От този период са знакови архитектурни паметници – величествената катедрала „Дуомо“, строена почти пет века, Миланската Ла Скала, двореца Сфорцеско, стотици сгради и статуи. А в църквата „Santa Maria delle Grazie“ се намира може би най-прочутия в света стенопис – „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи.

През XV-XVI век Миланското херцогство става ябълката на раздора между френската династия Валоа и испанските Хабсбурги. През тези години Милано задълго се намира под управлението на французите.

Днес градът, разположен в равнините на Ломбардия от двете страни на река По, е икономическото сърце на Италия и един от най-гъсто населените мегаполиси на Европа – в него живеят над 4 милиона души, световна столица на модата и дом на автомобилните заводи „Алфа Ромео“, с няколко университета, множество галерии и музеи, безброй бутици и студиа.

Прочутата Галерия на Виктор Емануил, приютила бутиците и заведенията на най-престижните световни марки, шикозната „Монте Наполеоне“ със салони за чай от 19 век и бутици за деликатеси налагат тенденциите в модата не само в областта на облеклото, но и на храна, аксесоари, вътрешен дизайн и какво ли още не.

През която и част на годината да посетите този бляскав град ще бъдете впечатлени. Но може би все пак Коледа, с аромата на миланския козунак Panettone, станал любим в цял свят, е времето, когато можете да видите Милано в целия му блясък.

Milano1
Milano2
Milano3
Milano4
Milano5
Milano6
Milano7
Milano8
Milano9
Milano10
Milano11
Milano12
Milano13
Milano14
Milano15
Milano16
Milano17
Milano18
Milano19
Milano20
Milano21
Milano22
Milano23
Milano24
Milano25
Milano26
Milano27
Milano28
Milano29
Milano30
Milano31
Milano32
Milano33
Milano34
Milano35

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *