как се празнува ?,  Традиции

Лятното слънцестоене – мистична енергия

автор: Цвети Цанева от Hera.bg взето от:
https://www.hera.bg/s.php?n=3252

Всички очакваме лятото. Или поне началото му. Ние го чакаме с нетърпение, метеоролозите го отбелязват статистично – „Днес в толкова и толкова часа дойде астрономическото лято”. За астрономите пък това е повече от банално събитие.

Древните народи обаче са посветили не малко празници и особени ритуали на най- дългото лятно слънце. Този ден навсякъде по света е изпълнен с мистика, включително и у нас.

Астрономията за лятното слънцестоене

В Северното полукълбо най-дългият ден в годината е точката на зенит на Слънцето по еклиптиката му (движението му по определена траектория). Когато в Северното полукълбо е лятно слънцестоене, в Южното е зимно и обратното. Всяка година то настъпва на 20 или 21 юни в определен час.

Този ден бележи началото на сезона лято и от следващото утро денят започва да намалява. За астрономите определено има по- интригуващи събития, отколкото слънцестоенето. Те се вълнуват от Слънцето, определено, но не по този начин, по който обикновените хора.

Слънцето като символ на живот

Слънцето е древен символ, един от основните в човешката цивилизация. То е източник на живот, обожествявано е от всички култури и неговият символ – огънят, е задължителна част от всички човешки ритуали, както и изобщо от живота на човека. Няма народ, който да не е свързал най- дългия ден в годината с обреди, гадаене и молитви за здраве и сила на хората.

Денят на най- дългото слънце

https://www.hera.bg/im/8357.m300.jpg

Скандинавските народи имат много тачен празник в този ден. Нощта на лятното слънце (Midsummer Eve) е със значение в днешни времена подобно на Коледа и се отбелязва повсеместно с големи празненства във всички Скандинавски държави.

През деня жените се окичват с венци от цветя и танцуват около т. нар. Майско дърво (Maypole). Вечерта се палят огньове, които да пречистят хората, има традиционна храна, музика, танци.

В Испания, в Сарагоса, се празнува Денят на Сан Хуан. Отново се палят огньове, които се и прескачат има фойерверки и всенародно веселие.

В келтската традиция се чества денят на Св. Джон (St. John Day). Подобно на Нощта на лятното слънце и тогава се палят огньове за пречистване и обновление. Много популярна е сбирката на Стоунхендж.

Според последните изследвания този паметник представлява гигантски слънчев часовник и е строено с тази цел – да бъде място именно на култа към Слънцето. И днес там се събират хора от цял свят да изпратят Слънцето в апогея му и да отправят молитвите си. От хипари до съвременни друиди (келтски жреци) – всички, които вярват в енергията на най- дългото лятно слънце се стичат на Стоунхендж.

На Изток също се празнува Лятното слънцестоене – приема се за празник на Ян енергията – мъжкото начало в света. В Китай се палят огньове и към предците се отправят молитви за закрила. От този ден обаче Ян намалява и се трансформира в Ин, която има своя апогей през зимното слънцестоене. В китайската традиция се слага акцент именно на трансформациите на енергиите.

У нас традицията не е с по-различен характер – езическото се вплита в християнското. Край Старосел, древно тракийско култово селище, се извършват ритуали в чест на Майката Земя и нейния син – Богът Слънце. Освещава се храна, течности като вино, мед, зехтин и се отправят молитви за закрила и здраве.

Еньовден също е част митологията на лятното слънцестоене. Според християнската традиция, това е рождения ден на Св. Йоан Кръстител. Билките, брани на този ден, могат да лекуват всякакви болести, защото в тях е съсредоточена най-много от живителната слънчева енергия.

Венец от билки, брани на Еньовден, Етъра, Габрово

Специалистите по езотерика съветват на този ден да се правят големите планове за живота. Всичко, което се постига с насочена навън енергия. Взорът ни е насочен навън, към света, към бъдещето. Новият сезон трае до есенното равноденствие, когато е време за равносметка.

Денят на лятното слънцестоене е натоварен с много символика. Енергията на Слънцето – живителна, унищожителна и пречистваща, достига своя връх. Дали вярваме или не, това всеки си знае. Но има нещо в този така дълъг ден, нещо мистично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *