Традиции

Клути – кладенци за сбъдване на желания

26.05.2015г. взето от:

https://www.peika.bg/statia/Kluti_kladentsi_za_sbadvane_na_zhelaniya_l.a_i.95530_kladentsi_na_sbadvane_za_zhelaniya.html

https://peika.bg/pictures/34874_650__3.jpg
снимка: Flickr.com

Във всички култури има вярване, че молитви и ритуали пред определени дървета или кладенци биха помогнали за изпълняване на желания.

Преди стотици години на територията на днешни Шотландия, Ирландия и Англия местните хора са вярвали, че кладенците са обитавани от богове и духове с лечебни сили.

Древните келти са наричали такива места Клути – кладенци или потоци, около които растат дървета. Човек, който е имал проблем, е отивал при Клути, потапял е във водата парче плат или направо цяла дреха и я е завързвал за клон от близкото дърво. С разпадането на плата с времето се предполага, че и болката/проблемите отминават.

https://www.peika.bg/pictures/34873_650_.jpg

В древността Църквата е възприела тази практика и не я е преследвала, стига церемонията да се съблюдава от свещеници. По време на протестантската реформация от 1581г. тези ритуали са били забранени, но не са изчезнали, така че и до днес по клоните на дърветата край някои кладенци могат да се видят чорапи, тениски и дори панталони.

Най-известното такова място е в Шотландия, нарича се Мънлоки и се намира на Черния остров.

https://www.peika.bg/pictures/34872_650_.jpg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *