Изкуство,  Митология,  Символи

Келтските символи и техния чар

взето от:

https://bg.billing4.net/articles/zashita-i-udacha/keltskie-uzori-i-ih-znachenie-v-kachestve-oberegov.html

На практика всички келтски орнаменти и мотиви имитират тъкането. Понякога те приличат на плитки, тъкани или кошници. Много магьосници вярват, че всички келтски мотиви имат тайно значение и не са просто украса.

Келтски мотиви

Всички възли, от които се състои келтското тъкане, се състоят от една нишка – Нишката на живота. Всъщност тя символизира целия живот на човек или на определени негови сегменти. Келтите смятали за невъзможно да променя украшението, защото им било дадено от боговете.

В момента декорациите в този стил са много популярни. По времето на келтите тези символи са били гравирани върху метал и издълбани на камък, а през Средновековието монасите украсявали с тях ръкописни книги. Ако смятате да придобиете такъв талисман, първо трябва да научите за неговия смисъл..

Келтски амулети символи

лабиринт – това е символичен образ на живота на човека. Този знак най-често се използва от монаси при ръчно пренаписване на книги, той може да се види на всяка рядка хартия. Той олицетворява непрекъснатостта на живота на Вселената и връзката на всички неща, които са вътре в нея. Това е добър талисман за тези, които се занимават с развитието на своите способности, познаване на света, а не само това, което е видимо за всеки. Чудесен символ за медитация.

Келтските кръстове имат богата история. Външният им вид има много характеристики, подобни на лабиринти. Кръстът винаги се считал за символ на обединението между земята и небето, мъж и жена. Това е знак за подкрепа на по-високи сили и хармония. Дългото му носене може да доведе до разширяване на границите на съзнанието и хоризонтите..

Спиралите символизират духовния растеж на човека. Келтските амулети-спирали обикновено са тройни. Тя е символ на тройната природа на човека и вселената, вътрешната хармония между ума, тялото и духа..

Класическото тъкане, което може да се види в периферията на стари книги, символизира духовния и жизнен път.

Животни и птици

Амулети от келтски птици означават свободата и освобождението на човешката душа от нейната връзка със света на живите. Той може да помогне в общуването с неземни сили, да прокара границите на съзнанието и да позволи нещо ново в него. Келтите смятат птиците за вестители на богове, затова амулетите със своите образи помагат в гадаенето, тълкуването на сънищата и всички опити да разберат какво е скрито..

Ако говорим за конкретни птици, гарванът и фазанът са птиците, чиито амулети от келтските традиции предписват да се носят на предсказатели. В допълнение, гарванът в много култури се счита за символ на смъртта. гълъбът птица на духовност, мир и любов.

Патицата помага за получаване на допълнителна жизненост и желание за развитие. чаплата е птица на бдителност. Амулет с чапла позволява да се предотврати измама и предателство.

албатросът – символизира движение към съвършенство и стремеж към мъдрост.

Според келтите амулетът, който изобразява змията, помага изцеление. Той е не само подходящ вариант за болен човек, но и за някой, който лекува болните, например лекар или студент по медицина. освен това, змията символизира мъдрост, възстановяване, прераждане, духовна сила и носи допълнителна жизнена енергия..

еленът в много келтски легенди придружаваше героя към целта си. Носенето на този амулет ще помогне в духовно търсене, ще донесе просперитет и изобилие. Най-подходящ е за мъже, тъй като укрепва съответните характерни черти. Амулетът носи допълнителна жизнена енергия и прави човека по-активен, но в разумни граници.

Келтският кон това е символ на плодородие, майчинство и мощна защита. Такъв амулет е добър вариант за настойника, за тези, които се занимават с конния спорт, градинарството или с опазване на околната среда. Идеален е за жени, защото може да помогне да се зачене детето и да се роди лесно. Помага да запази младостта и да намери вътрешна и външна красота. Такъв талисман може да бъде силен източник на женска жизненост..

делфинът за келтите символизирал духовното очистване.

Кучето лоялност, предпазливост и защита. В миналото се е смятало, че този сивол носи изцеление, защита на пътя и допълнителна жизненост. Този, който го носи, рядко ще си спомни за умората. Носи късмет и добро отношение на хората.

рибата означавала търсене на тайно знание, мъдрост и развитие на способността за божественост.

Дивата свиня е символът на гостоприемството, способността да общуваш с хората и да организираш почивки. Тя носи богатство и е подходяща за хора, които се стремят да бъдат душата на компанията. В същото време, глиганът осигурява защита и учи да се защитава..

пеперудите са били символ на промяна, прераждане и ново начало. Келтите вярвали, че духовете на починалите могат да се появят в този свят под формата на пеперуди. Това е знак за спомена за предците си и за почитането на семейството, прераждането и способността за развитие.

Биковете са били за тези, които желаят да придобият самочувствие, да подобрят здравето, физическата сила, издръжливостта и характера. Отличен мъжки амулет.

Амулет лъв бил по-подходящ за мъжете. Той помагал за развитие на съответните характерни черти, укрепвал здравето и физическата сила, учил на благородството и разкривал положителните качества на човека..

Други келтски символи и амулети

драконът присъства в много култури, а амулет с този символ дава способността да се вижда истината, за да не бъдеш измамен. Той дава способността за предсказания и магьосничество. Има защитни свойства. В легендите драконите са били пазачи на източници на свещените знания от непосветените, а техните леговища олицетворявали местата на властта, придобиването на мъдрост и източници на енергия. В допълнение, келтският амулет с дракон дава независимост и способност да контролираш хората..

Свещеното дърво е въплъщение на Дървото на Живота. Такъв амулет носи мъдрост и жизнена енергия, допринася за развитието на интуицията и магическите способности, дава дълголетие и добро здраве..

листата често се виждат в келтските символи и амулети. Тяхното тълкуване зависи от вида дърво. Листата като цяло символизират енергията на дървото и на боговете, на които е посветена. Келтите отдават голямо значение на растенията, така че интерпретацията на изображенията на плодове и листа ще зависи от свойствата на оригинала..

котелът знак за трансформация, изтриване на ръбовете на подсъзнанието, границите между хората, животните и боговете. Той може да служи като източник на вдъхновение и знания. Котел означава регенерация, прераждане след смъртта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *