Занаяти,  Символи

Келтски възли: значение, тъкане, схеми

взето от:

https://bg.puntomarinero.com/celtic-knots-meaning-weaving-schemes/

Такова тъкане, когато се създава една част, без начало или край, може да се нарече келтски възел. Цялото келтско изкуство е свързано с келтския възел, чието значение за мнозина и до днес е загадка, най-известната в целия свят.

Келтски възли

Какво е келтски възел?

Келтският възел – декоративно приложно изкуство което, както се смята, се развива под влиянието на християнството. В древни времена това тъкане е било използвано за украса на библията.

В допълнение, келтските възли са били призовани да украсяват възпоменателни кръстове и скъпоценни бижута. Съществува теория, че по този начин са украсени дървени предмети и текстил, но твърде малко проби са достигнали дните ни, така че да можем да говорим с увереност за това, каква е била тази традиция.

История на келтските възли

Запазени са ирландските свещени книги от седмия век, които вече бяха украсени с келтски възел. Смята се, че орнаментът е изобретен още по-рано от коптски монаси, които от своя страна са носили идеята си от Сирия или от Египет. Във всеки случай, коптският възел се премества при англосаксонците, които разпространяват изображения в цяла Ирландия.

Келтско тъкане

Коптските възли, считани за прадеди на келтските възли, привличат вниманието към последователността. Те се различават от римските възли и германското тъкане от липсата на свободно висящи краища.

Красотата завладява света

Ирландия не беше единственото място, където се разпространяваше келтският възел, неговото значение за културите на съседните райони също е голямо. Тъкането бързо придоби популярност в Уелс и Шотландия, а също и в Нортумбрия.

Благодарение на монасите от келтската църква, особено мисионери, пътуващи до различни страни, тъкането се разпространява в европейските страни. Стилът е заимстван във времето от викингите. Той е от келтския възел, който е толкова характерен за викингите като „животински стил“.

Развитието на идеята за келтските възли

С времето изображенията на голямо разнообразие от животни, най-вече фантастични, се преплитат в келтските възли. Това се случи под влиянието на културите на пиктите, саксонците. Когато майстори и художници от миналите векове са могли да съчетаят сложността на възлите и фантасмагорията на измислените животни, те образуват това, което по-късно е било наречено “Island Art” – уникален стил на изработка на бижута и декорации, несравними по сложност и красота.

Важен закон, който се прилага за всички келтски възли: нито един изпълнител, който изработва произведения в този жанр, няма да остави свободни висящи краища. Те могат да бъдат като спирала, за стилизация на част от тялото на животното. Чист възел в келтското изкуство е безкрайността в нейното материално въплъщение. Това е основната идея на изкуството.

Около 8-ми век н.е. е написана Книгата на Келс. И до днес тя е най-важния източник на информация за Келтски модели на възлите. Книгата също така разказва за различни декоративни орнаменти, общи за келтите. Картините, събрани в Книгата на Келс, са несравними по своята красота с всяко друго приложно изкуство.

Хиралд от Кумбрия, учен, който е живял през 13 век, казва: Книгата на Келс е подарък за хората на ангелите.

Последните десетилетия се характеризират с нарастване на интереса към келтската култура като цяло и в частност в декоративното и приложното изкуство. Разбира се, келтските възли веднага излязоха на върха. Вярно е, че образците, които се създават днес, са нищо повече от копия на истински исторически произведения. Въпреки това, има няколко художници, които са се доближили до оригиналите – ръководени от информацията за предишни технологии, които са дошли до нас, те създават все повече нови модели, сложни, поразили въображението с красотата си.

Тънките стойности на келтския възел

Днес въпросът за символиката на келтския възел е станал много труден. Каква е реалната стойност е трудно да се определи – това изисква сериозни археологически проучвания. Вероятно може да се научи много от тези църковни книги, които са направени да бъдат украсени с келтски възли. Има предположение, че непрекъснатостта на цикъла е препратка към вечността. Всички елементи на продукта са зависими един от друг и вероятно се отнася и за идеологическата природа на християнството: помогнете на ближния си.

Друга теория казва, че келтските възли се тъкат, за да се предпазят от зли сили и духове от другия свят. Когато човешките фигури или силуети на фантасмагоричните същества бяха вплетени в възела, това вероятно трябва да отразява взаимната връзка на всички живи същества. Ако имаше два или повече възела, това отразяваше връзката между божественото и човешкото.

Понякога възлите са били тъкани заедно, за да се свържат постоянно двама влюбени, а за ловците са направени специални мотиви, за да се върнат само с плячка. Разбира се, имаше и амулети от келтски възли. Вярваше се, че това са много мощни амулети. До ден днешен, много хора искрено вярват в него.

Ако изучавате съвременните издания на Новия Завет, ще забележите: на някои места има снимки на предполагаеми келтски възли.

Келтите останали в далечното минало и това усложнявало разбирането на тяхното изкуство. Днес само археолозите и учените-символисти могат да разкрият символиката на възлите. Тези символи на келтите, които са достигнали до наши дни, се тълкуват от хората по съвсем различен начин, а не по начина, по който самите древни хора ги възприемат. Това не е изненадващо, защото реалностите на живота са претърпели значителна промяна.

Общо правило за изработване на възлите

Разработено е общо правило, което помага да се разбере значението на келтските възли. Не може да се каже, че то работи в 100% от случаите, но почти винаги работи, особено ако възелът е сравнително прост.

Формата на модела е това, което отваря първо завесата на секретността и обяснява келтските символи. Ако някое животно е вплетено в възела, това означава, че създателят е искал да премине по линията, знак, който е най-характерен за това същество.

Кръгът в келтския възел е предназначен да отразява идеята за единство и вечност. Възраждането и безкрайният жизнен цикъл са изобразени като спирала. За да изобразят морето, величието на небето и земята, келтите прибягнали до триъгълници, трилистници. Защитните функции носят квадратни и правоъгълни елементи на модела. За да се отрази тясната връзка между природата и човека, бяха изтъкани фигурки на хора и животни.

Келтски любовен възел

Какво представлява келтският амулет?

Най-известният амулет, базиран на келтския възел, е възелът на Талиесин, от името на бард, който е живял през 6-ти век, известен със своите пророчески способности. Талиесин е друид и затова възелът, наречен на името му, помага за разкриването на мистични способности, а също така предпазва от черна магия. Очарованието на келтските символи, ще ви помогне да откриете истината, да се справите с вашите страхове и да намерите път към всезнанието.

Основната цел на келтския амулет е да се предпази от неприятни събития. Възелът предпазва от трудности и помага за преодоляване на пречките, може да помогне да се справи с болестта или да укрепи тези или други свойства на самоличността на собственика. Келтският възел, като правило, прави експерт по нодуларна магия, магьосник или лекар. Има келтски възли за чар, които мъже тъкат за себе си.

Създавайки чар, трябва правилно да го програмирате, за да си помогнете, да подчините и да сложите в амулета част от себе си и по собствена воля. Само тогава ще работи. Не можете да дадете амулета на друг, но можете да го наследите.

Какво е келтски любовен възел?

Келтският възел на любовта е амулет, на който хората са се доверили най-интимните си чувства в продължение на много векове. Този талисман е символ на единството на две сърца. Той е широко разпространен в различни култури, а днес келтският любовен възел може да бъде намерен почти по целия свят. Безкрайни надежди, преплитане на чувства и вяра, убеждението, че любовта никога няма да свърши – всичко това е въплътено в келтски любовен възел, който няма край. Той помага на двама любовници завинаги да завържат живота си, той може да се превърне в клетва за лоялност към тях.

Възли в келтската магия бяха много важни и възелът на любовта се оценяваше особено високо. Използването му в любовна магия е типично не само за друидите от VI – VIII век, но и до наши дни.

Затвореният възел на любовта няма край и начало, символизиращ, че любовта е променлива, разнообразна, плавно се променя и променя хората, свързвайки ги помежду си. Същността на келтския любовен възел е създаването на най-благоприятната ситуация за две сродни души. Двамата решават съдбата си, създават пътека на живота, ръководени не само от своите страсти, но и от Божието провидение, а хармонията и симетрията на амулети им помага в това.

Да направите келтския възел на любовта означава да отпечатате чувствата си върху небесните плочи. Тази церемония е не по-малко важна от, например, обмена на брачни халки.

Келтски символи

От какво можем да направим келтския възел?

Келтските възли могат да бъдат направени от различни материали. Ако това са декоративни орнаменти за украса, те могат да бъдат тъкани от тънък шнур. Така че можете да си изработите разделител за книгата.

Ако говорим за амулет, талисман или декорация, келтският възел може да бъде направен от много материали. Например, келтският възел, изработен от мъниста, се счита за популярно украшение в наши дни, но той може да бъде от: метал, дърво или вълна

Разбира се, по-добре е да се използват естествени материали. Въпреки това, ако детето иска да изтъче гривна за приятелство с изображението на келтския възел, може да използва, каквото намери. Като цяло изборът на материал е изцяло по преценка на този, който е решил да направи келтски възел или орнамент, стилизиран като келтски възела.

Келтски възли

Модели на тъкане на келтски възел

Бихте ли искали да изтъчете келтски възел от мъниста?

Образец на келтски възел

Това е келтски възел от шнур:

келтски възел

Също така можем да изтъчем келтския възел според тази схема:

келтски възел на въжето

Успех в създаването на уникални орнаменти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *