Език,  История

Келтските езици

12.08.2017г., Автор: laval взето от:

http://laval.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/08/12/keltskite-ezici.1561569

Едни от най-загадъчните индоевропейски племена в античността са келтите. Напоследък е популярна келтската митология и най-вече тайнствените им жреци друидите.

Всъщност келти е гръцкото им име, а римляните ги наричат гали. Келтите заемат обширни територии в Западна и Средна Европа, Британските острови, като достигат дори Балканите и Мала Азия. Те имат много имена.

По-известните от тях са галите във Франция, иберите в Испания, бритите и скотите на остров Британия. Боите в днешна Чехия дават името Бохемия. Хелветите пък дават латинското име Хелвеция (Helvetia) на Швейцария. Белгите на Белгия. Келтското племе паризи дори дава името на Париж. В 390 пр. н. е. келтите успяват да превземат и Рим. През ІІІ век пр. н. е. на Балканите също нахлуват келти, които са образували своя държава със столица Туле (днешното Тулово), която просъществувала около 70 години.

През ІІ век пр. н. е. създават държава Галатия в Мала Азия. Като цяло обаче келтите не успяват да създадат трайни държавни образувания. Затова постепенно всички земи, обитавани от келтите, биват завладяни от Римската империя, което е поставило начало на тяхната романизация и асимилация.

Днес в Европа келтски народи живеят само на Британските острови и полуостров Бретан във Франция. По произход такива са ирландци, шотландци, уелсци и бретонци. Единственият келтски език, който е официален в Европейския съюз, е ирландският келтски език, който обаче не всички ирландци говорят, тъй като в Ирландия (Eire) английският език е доминиращ.

Келтските езици се разделят на 4 групи: вече отмрелите галски и келтиберийски езици (говорени във Франция и на Пиренеите), както и живите гойделски и британски езици. Към гойделските езици спадат ирландски (Gaeilge) в Ейре и гаелски или шотландски келтски (Gаidhlig) в Шотландия, както и манкски, който се говори само на остров Ман между Ирландия и Британия.

Към британските езици се числят уелски (Cymraeg) в Уелс и бретонски (Brezhoneg) в Бретан, Франция. Към тях трябва да се добави и корнуолският (Kernowek), който се говори от много малко хора (3500) на полуостров Корнуол в Англия и сега се прави опит да бъде отново възроден. Всички останали келтски езици отдавна са изчезнали.

http://laval.blog.bg/photos/98387/original/celtic1.jpg
http://laval.blog.bg/photos/98387/original/celtic2.jpg
http://laval.blog.bg/photos/98387/original/celtic4.jpg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *