в чужбина,  Келтски празници

Фестивал на светлината в замъка Койкенхоф

13.05.2010г., взето от:

https://www.dnevnik.bg/evropa/patuvane_v_evropa/2010/05/13/898848_festival_na_svetlinata_v_zamuka_koikenhof/

"Castlefest" през 2009 г.<br />
Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/">Creative Commons</a>.<br />
„Castlefest“ през 2009 г.
Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.

През първата седмица на aвгуст в замъка в Койкенхоф, Холандия, ще се проведе нетрадиционният фестивал „Castelfest“. В три дни (6, 7 и 8 август) с музика, танци и приказки на посетителите се представя средновековният фолклор на европейските народи.

Фестивалът на светлината „Castlefest“ е взаимстван от стария келтски фолклор. През Средновековието келтите почитали бога на слънцето, който според легендата затоплил земята, за да може да узрее житото и да има с какво да се хранят хората.

Вдъхновени от средновековните келтски традиции, организаторите на фестивала си поставят за цел да пресъздадат средновековните музикални и танцови традиции. Посетителите могат да наблюдават различни атракции като Steam Butler JF-09 – полумашина-получовек, който използва парнозадвижване и се управлява от личен слуга и машинисти.

Друга атракцион в замъка е Abe de Verteller, който разказва и изиграва келтски предания и приказки, докато покрай зрителите преминават елфи, вещици, великани и божества.

Атмосферата на фестивала се допълва от музикалните изпълнения на „Омния“ и готическите творби на „Faun“, свирещи средновековна танцова музика на традиционни инструменти, но с електронен ритъм.

Сред изпълнителите е и славянската група „Vedan Kolod“, които използват за основа традиционната руска музика отпреди християнското покръстване, групата „Kelten zonder Grenzen“, чиито музикални изпълнения са базирани на келтския фолклор и много други.

Всички посетители могат да се включат в танцовия уъркшоп, на който да научат средновековни танци като „танца на магическия кръг“, шотландски танци, полския танц мазурка и др.

Фестивалът може да бъде посетен за един ден (билетът струва 17 евро) или за трите дни (37,50 евро). На сайта на фестивала са описани различните възможности за пътуване и нощувки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *