в чужбина,  История,  Трако-Келтика

Изложбата „Келтите“ в Националния музей на Шотландия показва келтски находки от постоянната експозиция на НАИМ-БАН

18.03.2016г., взето от:

http://naim.bg/bg/content/news/600/857/631/

Националният музей на Шотландия представя в Единбург изложбата „Келтите“ от 10 март 2016 г. до 25 септември 2016 г., посветена на келтското културно наследство в Древна Европа.

Изложбата, организирана съвместно с Британския музей, показва сложната история на различни групи, които са носели или на които е било дадено името „келти“. Повече от 300 богато украсени и прецизно изработени предмети от цяла Европа представят период от около 2500 г., като показват развитието на художествените стилове във времето и влиянието на различни култури.

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) участва в изложбата със седем предмета от гробната находка от могилата Мал-тепе край село Мезек, Свиленградско, открита през 1931 г. от жители на селото и проучвана от проф. Богдан Филов и уредника в Народния музей в София д-р Иван Велков.

Гробницата е датирана в IV в. пр. Хр. От откритите златни накити, бронзови и керамични съдове, бронзови предмети, нагръдник и други, които са част от постоянната експозиция на НАИМ-БАН, седемте бронзови апликации, участващи в изложбата в Единбург, са идентифицирани през 1941 г. от P. Jacobstahl като части от келтска колесница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *