Изкуство,  История,  Ритуали,  Традиции

Лабиринтът /2/

Международна организация  „Новият Акропол“, взето от:

https://www.newacropol.ru/Alexandria/symbols/labirint/

превод от руски: Сурен Исраилян 28.10.2019

Древните казват, че е невъзможно просто да се премине лабиринта, най-добрият начин на придвижване в него е като вървите с танцова стъпка или като изпълнявате определени фигури: фигури на повърхността, фигури в пространството или ритуални и магически фигури. Подобно на това ние също трябва да се придвижваме, танцувайки в нашия жизнен път, като по този начин определяме еволюцията ни“

Делия Стайнберг Гусман

Лабиринтът е архитектурно съоръжение, конструирано по такъв начин, че попадайки в него е невъзможно или много трудно да се върне обратно; понякога това е парк или градина, направена по същия принцип. В древните текстове се споменават пет велики лабиринта: Египетският, който според Плиний бил разположен под езерото Моерис, два велики лабиринта в Кносос и Гортан, гръцкият на остров Лемнос и етруският в гр.Клузиум.

Лабиринтите били разпространени в предколумбовата Америка, Индия и Северен Кавказ. В Европа те се срещат в северната част от континента и в източното Средиземноморие, като южните лабиринти са рисувани, а северните са правени от камък и трева.

Рисуваните лабиринти се срещат в в средновековни готически храмове /например прочута мозаика на пода в храма Шартър/ 

Лабиринтът е целият свят, Вселената, непостижимост, движение. Непрекъснатата линия на лабиринта означава вечност, безкрайно дълго, безсмъртие. Лабиринтът символизира движението на Слънцето, неговия изгрев и залез, както и пролетно освобождение.

Лабиринтът като символ на Пътя, отразява идеята за движението на човека към истината, той ни мотивира да се движим и ни изкарва от състоянието на инертност. Преминаването през лабиринта е обновление, преображение, ново раждане.

Древните гърци свързвали произхода на дума labyrinthos с остров Крит. Характерната за критския религиозен култ брадва с две остриета се наричала «лабрис». Тези две думи са родствени и произхождат от прединдоевропейската дума, означавала „камък“

Лабиринтът изразява идеята на кръговрата „живот-смърт-живот“ и има отношение към символизма на пещерата, пътешествие в отвъдния свят, той е свързан с погребалните обреди и ритуали на инициация /1/, които често се правели в пещерите.

Другото име на лабиринта, широко разпространено в Западна Европа било „троя“. Вергилий споменавал за обредни игри, наричани „Троя“, които задължително имали преплетени танцови стъпки.

Танцовите лабиринти, или троянските танци и игри, символизирали трудния път, изпитания при движението към центъра. Тази символика е свързана с «Танца на Жерава», описание на който имало при Плутарх.

В древния Египет, в град Абидос, съществували лабиринти, наречени Каракол. Те представлявали почти кръгли храмове, в коридорите на които се провеждали церемонии, символизиращи етапите в еволюцията и пътят който водел човека към центъра му.

В Индия лабиринтите се приемали като символи на медитацията, съсредоточаване, връщане към собствената ос и символизирали избавление от самсара /2/ и закони на кармата.

В келтската митология тези съоръжения били входове към подземния свят. Според някои легенди каменните лабиринти били построени от великаните, и до днес тях понякога наричат „Пътят на Великаните“ /3/. Обитателите на отвъдния свят – феите танцували при лунна светлина върху спиралите на лабиринтите.

Забележки на преводача:

1.Инициaция, oт лaтинcĸи: „пocвeщeниe“. Личнocтнa тpaнcфopмaция, изpaзявaщa ce в ocъщecтвявaнe нa пpexoд oт eднo нивo нa cъзнaниeтo ĸъм дpyгo пo-виcшe. Инициaциитe бивaт външни (чpeз pитyaл, yчитeл) и вътpeшни (чpeз личнocтнo пpocвeтлeниe или изживявaнe).

Източник:

https://rechnik.newage.bg/%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

2.Самсара е понятие от някои източни религии. Буквално означава „кръговрат“ (санскрит). Това е веригата на ражданията и смъртта под формата на колело, което винаги е в движение. Когато тази верига бъде прекъсната, съществото получава освобождение (мокша) и встъпва в Нирвана.

Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0

3.Пътят на великаните (на ирландски: Clochán an Aifir; на английски: Giant’s Causeway) е уникална природна местност в крайбрежния район на Антрим, Северна Ирландия, на около 5 км североизточно от град Бушмилс.

Източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%8A%D1%82%D1%8F%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *