Изкуство,  Митология,  Символи,  Традиции

Животните като символи в келтската култура и тяхното значение

22.02.2017г, автор: Leah M Bostwick   

превод: Сурен Исраилян 22.02.2017г. , взето от:

Келтските животински символи

Келтите винаги имали предвид значението и символиката на всичко в природата, което ги заобикаляло. И животинския свят също не бил изключение. С течението на времето тези символи, давани на животни разкривали различни аспекти от ежедневния живот на келтите, като бижутата, гоблени, дрехи, произведения на изкуство и много други.

Животните били символи, идоли, дори зодиакални знаци, защото това помагало да се покаже своята индивидуалност и личните качества във всекидневието. Когато разбираме за значението на всеки животински символ, ние приемаме тази символика в нашия живот – това са го разбрали келтите преди много години.

https://www.sunsigns.org/wp-content/uploads/2015/01/butterfly.png

Келтите вярвали, че животните в естествената си среда влияели върху живота на хората. Те ни карали да помислим върху нещо, което ни убягвало или сме го пренебрегвали. По този начин те са ни помагали да вървим по правилния път в живота.

Келтите разбирали достатъчно добре поведението на  всяко животно и използвали тези знания са свързване на качествата „отвътре” с поведението „отвън”. Келтите познавали взаимодействащата природа на духовната връзка с животните и са разбирали, че хората трябва да бъдат възприемчиви към получаването на послания и символи.

Значения на животинските символи на келтите.

Бикът

Едно от такива животни е бил бикът. Като символът на силата и непреклонност бикът често олицетворявал мъжественост и упоритост на силата. От другата страна той също така бил символ на женската плодовитост. Като такъв бикът често бил рисуван върху спалното бельо: чаршафите, пеньоарите, възглавниците и т.н.

Смятало се е, че така мъже и жените са получавали по-голяма полова сила и желание, което е помагало за по-голямото поколение. Освен това притежаването на биковете давало възможност за голям хранителен ресурс, и самите те са станали символ на богатството и изобилието.

Котката

Другият символ, която присъствал в много древни цивилизации, включително Келтската, Египетската и Римската. Търпеливи и мистериозни, котките са се смятали за пазачите на отвъдното и на тайните, а тяхното познание е било неразбираемо за хората.

Кучето

За разлика от котката, кучето се смятало за вярно към хората. Приемано като „най-добрият приятел на човека” кучето било подходящо „за общуване”. Смятало се, че то носи здраве и късмет.

Грифон 

Това вероятно е най-стария символ в келтския фолклор. Полу-орел, полу-лъв, грифонът е пример на двойствеността на живота, на доброто и лошото. Това същество е символизирало такива доблестни качества като благородство, справедливост, сила и бдителност – нещо, което виждаме в рисунките по гробниците.

В този смисъл грифонът се е появил, когато келтите са имали нужда от подобни способности. Ако хората забравяли за тези качества, грифонът, носел „гнева на боговете” и превръщал келтите в лакоми, отмъстителни и жестоки.

Пеперуда

Келтите използвали „Огъм” /Ogham/, „езика на дърветата” за разбиране на творенията на природата. Някои животински символи присъствали както във всекидневието на келтите, така и в свещения език „Огъм”. Пример на това е символът „Пеперуда”. Традиционно тя се възприемала като символ на преобразяване, вдъхновение и прераждане.

Това най-добре показва разбирането на келтите за естествения цикъл на живота и смъртта. Тези народи възприемали живота като повтарящ се, както във физическия, така и в духовния смисъл. Животът е пълен с промени и метаморфози, а пеперудата сама по себе си била символ на това.

Според правилата на Огъм пеперудата била свързана с дървото ясен. В този смисъл тя се възприемала като знак за хората да изживеят живота си по „своя собствен път”. Ние често живеем в един подреден до детайли свят, без да имаме възможност да видим това, което е около нас.

Пеперудата прави обратното, тя ни подсказва за важността на промяната ни отвътре. Без тази промяна няма как да разберем дали вървим в правилната посока. Келтите имали тази вътрешна самооценка и вярвали, че тя помагала по един елегантен и балансиран начин.

Гъска

Друг популярен животински символ в келтската общност и в езика Огъм била гъската. Тези птици били честа гледка в сочната зеленина на Ирландия. Наблюдавайки гъските като прелетни птици, келтите мислили за символизма и ролята на тези създания. Миграцията им била символ на преходния свят на всичко, което било около тях.

На нивото на отделен човек това, според келтите насърчавало хората да приемат промените около тях. Като приемали промените в настроенията, мислите и мненията, те са могли да изживеят пълноценен живот.

Келтите смятали, че когато били наясно с мислите си, те ставали едно цяло с делата. Гъската също така се приемала като важен знак за дома и огнището, защото тези птици винаги се връщали у дома през пролетта, в края на миграцията. Ето защо символът на гъската присъствал в дома на всеки келтски воин, за да го пази да се върне жив от битката.

Списъкът на животинските символи в келтската култура вероятно би бил безкраен. Като всеки друг символ, обясненията били достатъчно субективни, защото всеки от нас има своята преценка за всяко животно. Ние просто трябва да „отворим” мозъка си и да слушаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *