Занаяти,  История,  Келтски свят

‘Римските’ пътища всъщност са били построени от келтите, според новите изследвания.

09.10.2013ж., Автор: Хейли Диксън Hayley Dixon, вестник Дейли Телеграф /Daily Telegraph/, превод Сурен Исраилян: 16.10.2017г.взето от:

http://www.telegraph.co.uk/culture/books/booknews/10367457/Roman-roads-were-actually-built-by-the-Celts-new-book-claims.html

На снимка: част от Fosse Way в графство Глочестър, което, според новата книга е било построено от келтите. Фото: ALAMY

Митът за правите римски пътища е бил изследван в нова книга, авторът на която е стигнал до извода, че тези изключителни инженерни съоръжения са били дело на келтите.

Откритията на Греъм Роб /Graham Robb/, биограф и историк, поставят под съмнение схващането, което имаме вече 2000 години за Британия и Европа по времето на Желязната Епоха и нашето стереотипно възприемане на келтите като варварски и суеверни племена.

В действителност Друидите – научни и духовни лидери на келтите, били едни от най-напреднали интелектуални мислители на своето време. Според книгата, келтите издигнали правите пътища през 4 век пр.н.е, стотици години преди италианската армия е марширувала из континента.

“Те имали собствена система на пътищата, която била използвана от римляните“ – твърди г-н Роб и добавя, че пътищата в Британия били построени през 1 век пр.н.е.

“Винаги имало съмнение, как римляните успели да построят Fosse Way – пътят, който свързвал Екзетър с Линкълн. Те трябвало да знаят коя е била крайната точка на пътя, но тогава те още не са били покорили този район. Това се е случило след няколко десетки години. Тогава как са успели да построят тази комуникация, освен ако не са следвали по келтския път ?“

Г-н Роб, в миналото служител в колежа в Екзетър, Оксфорд,  за първи път е стигнал до този извод, когато е планувал да обиколи с Via Heraklea, древен път, който минава хиляда мили като права линия от Иберийския полуостров до Алпите. Тогава той открил, че пътят е следвал посоката на слънцестоенето чрез няколко келтски поселения.

Той е отбелязал на картата разположението на стотици градове във Франция, Британия и Ирландия и е открил, как келтите са ги построявали според лъчите на техния Бог на Слънцето /Sun God/, създавайки мрежа от прави пътища, които са следвали посоките на равноденствието на Слънцето през по-голямата част от континента .

Книга „Древните пътища“ /The Ancient Paths/, която излиза от печат, прави предположение, че друидите владеели уменията за изработване на карти, които историците предполагат че били открити векове по-късно и по този начин били правили „най-старите точни карти на света“ .

Но техните научни и математически постижения дълго време били забравени, тъй като не имало никакви писмени свидетелства, в резултат на което постепенно за тях се е наложило схващането, че били диваци в дървени колиби.

“Всичко свързано с келтите и друидите изглежда толкова неправдоподобно, че аз изгубих 5 години, доказвайки, че това не може да бъде истина, а се оказа, че е така. – казва г-н Роб – келтите са били много напреднала цивилизация“

“Има едно схващане, че побеждаващата цивилизация трябва да бъде на по-високото ниво на развитие, но тук в случая не е така“

“Има много важни неща, направени от римляните, но те не са ги правили „от нула“, така че в това отношение би било добре да се изучи по-подробно представата ни за всемогъщата Римска империя“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *