История

Умряла през 200г. пр. н.е. келтка била разглезена и обичала да яде сладко

31.07.2019г., автор: Екатерина Русакова, взето от:

https://nplus1.ru/news/2019/07/31/Celt-woman-burial

превод от руски: Сурен Исраилян, 22.10.2019

Реконструкция на погребението на келтска жена снимка: Amt für Städtebau, Stadt Zürich

Келтката, която починала около 200 година пр.н.е. и чиято гробница бе открита в Цюрих през 2017г. , практически не се занимавала с физическа работа и яла много сладка храна, според прес съобщението на Департамента по строителството на града. Вероятно тя се познавала със заможен мъж-воин, който живял по същото време и бил погребан на 80 метра от нея.

През 3 век пр.н.е. келтските племена населявали Централна и Западна Европа, в това число и територията на съвременна Швейцария. Предполага се, че племената били управлявани от вождовете, а в обществото имало привилегировани групи, като военни аристократи и друиди. В земите на келтите се намирали находища на олово, желязо, сребро и злато, затова оръжията и скъпоценни украшения се изнасяли. Келтските племена търгували и помежду си, както и със съседите, в това число и с римляните. Келтите обличали туники или ризи с дълги ръкави и дълги панталони от лен или вълна. През зимата слагали и наметало с качулка. Като украса ползвали гривни, брошки и халки за шия, направени от злато, бронз, желязо или сребро.

През 2017г. по време на строителни работи в Цюрих е намерена гробница на келтска жена. В тази гробница археолозите откриват зле запазен скелет и артефакти: бронзови гривни, халка за шия от кехлибар, синьо и жълто стъкло и железни брошки за закопчаване на дрехата. По предварителни разчети датата на погребението бе определена на около 200-250г пр.н.е.

Реконструкция на колието, с което била погребана жената снимка: Amt für Städtebau, Stadt Zürich
Намерените в гробницата артефакти. снимка: Amt für Städtebau, Stadt Zürich

В продължение на две години антрополозите и археолозите изследваха останките на жената и нейните артефакти и наскоро съобщиха за резултатите на тази работа. Оказа се, че жената умряла на 40-годишна възраст, през живота си малко се занимавала с физическа работа и вероятно яла много сладка храна с високо съдържание на нишесте. Тя била местен жител, вероятно родена в долина Лиммат (долината на едноименна река, която се намира в провинция Цюрих и Ааргау), където и била погребана. Преди погребението келтката била облечена в рокля от тънка вълна и наметало от овча кожа. Също така изследователите уточниха датата на погребението – около 200 г. пр.н.е.

Останките на жената бяха намерени на 80 метра от гробницата на заможен келтски воин, която бе намерена през 1903г. Мъжът бил погребан заедно с меч, щит и копие. Понеже погребението е датирано приблизително по същото време като на жената, учените предполагат, че умрелите може да се познавали помежду си.

Реконструкция на външния вид на келтите, чиито гробници бяха намерени в Цюрих
снимка: Amt für Städtebau, Stadt Zürich

Наскоро изследователите откриха, какви алкохолни напитки предпочитали келтите, живели в източната част на съвременна Франция. Те пиели бира и сок от бреза, но обичали вносно средиземноморско вино. Употреба на алкохол зависела от статута в обществото – бедните хора се задоволявали с бира от просо, а заможните пиели ечемична бира и вносно вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *