История,  Символи,  Трако-Келтика

Първите келтски пари били създадени у нас, в Мизия

31.03.2015г., от The Old Currency Exchange Оригинално заглавие Що е келтска парична халка ? Взето от:

https://oldcurrencyexchange.com/2015/03/31/what-is-celtic-ring-money/

превод: Сурен Исраилян, 11.03.2017

Няколко думи за източника: The Old Currency Exchange е водещ нумизматичен ирландски сайт, продаващ старинни банкноти, монети и жетони.

Дълго преди появата на сечените монети в древна келтска Европа, медни и златни халки били използвани от келтите като пари, които те носели в дрехите си или са ги вързали с въжета.

Тези пари, които често се наричат „протовалута“ били създадени в древна Мизия /сега е България/ още през 7 век пр.н.е.  Размерът им е от 10 до 40 мм

Преди монетите да се появят в Британия през късната Желязна Епоха, хората били принудени да „заплащат“ стоката, храната или услугата чрез бартер. Вероятно този процес бил значително улеснен с появата на златни парички-халки /повечето от тях датират късна Бронзова Епоха, следователно те не били „уникално“ келтски и е възможно дори и да не са се ползвали като „валута“/.

Древни Британски /вероятно келтски/ пръстенови пари – намерено в Lincolnshire през 80-те г. на 20-ти век

Например, ние вече знаем, че към 2-ри век пр.н.е. /Късна Желязна Епоха в Британия/ хората пазарували с железни „парични плочки“, направени като мечове, шишове, палешници от плуг и лаврови венци. Най-вероятно използването на така наречените пръстенови-пари е било спряно доста преди появата на тези плочки.

Келтите вероятно са плащали също така с торквите и браслетите от злато, сребро и бронз.

Такива предмети са намерени навсякъде из Ирландия, Англия, Шотландия и Уелс. Много от тях са откривани сред находки от Бронзовата Епоха или на места с различни епохи, включващи и Бронзовата.

Затова пръстеновите пари вероятно били създадени през Бронзовата Епоха. Бронзовите и златните пръстенови пари са своеобразен културен символ и артефакт на Бронзовата Епоха.

Златна пръстенова пара /ок. 1000 г. пр.н.е./ Направена е във вид на торква. Целият предмет е усукан с декоративна цел, а в краищата двете страни са гладки. 4,39 гр., Аукцион Цюрих, септември, 2008.

Фактите сочат, че тези пари били в обръщение като „протовалута“ чак до Късната Желязна Епоха. Поради това, че в Ирландия няма много находки от Желязната Епоха, ирландските пръстенови пари приписват и към Бронзовата Епоха.

Много археолози и историци смятат, че пръстеновите пари от бронз, сребро и злато били използвани от келтите за търговия от Ирландия с Дунавския регион. Обаче, точната дата на появата им все още не определена.

Някои историци определят за датата на тези пари от 800-та до 500-та година пр.н.е /Късна Бронзова Епоха/ и използването им е било най-късно до 100-та година н.е.

Другите смятат, че бронзовите халки са по-скоро битови принадлежности, отколкото пари. Несъмнено, някои от тях били някакви приспособления, а тези направени от благородни метали – украшения.

Има и специалисти, които твърдят, че макар халките се различават по тегло, те са кратни на някакви стандарти, показващи определени размери, тоест те могат да се използват като „протопари“.

Бронзовите халки били намерени на много места и общото мнение на учените сега е, че това показва, че те били „протопари“. Същевременно е валидно мнението, че може това да е бил обикновен занаятчийски инвентар.

Обикновени бронзови халки, като тези горе, можели да бъдат използвани за най-различни цели, включително за стягането на дрехата, за производството на кожените изделия и т.н. Може би малко повечко „разтягаме“ истината като казваме, че всички халки са пръстенови пари.

______________________________________________________

Важно предупреждение 

В eBay има много търговци, които предлагат малки бронзови и медни халки за Келтските пръстенови пари.

Тези предмети имат нищо или почти нищо общо с пръстеновите пари и са чак от късното Средновековие.

Те дори могат да бъдат остатъци от ризници, обичайни от Средновековието.

Бъдете внимателни !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *