История

Женски скелет намериха на дъното на квадратно келтско светилище в Сборяново

18.08.2016г., взето от

https://dariknews.bg/regioni/razgrad/zhenski-skelet-nameriha-na-dynoto-na-kvadratno-keltsko-svetilishte-v-sborqnovo-1599940

Женски скелет намериха на дъното на квадратно келтско светилище в Сборяново
Женски скелет намериха на дъното на квадратно келтско светилище в Сборяново / Радка Минчева

Женски скелет е последната находка на екипа на проф. Диана Гергова от тазгодишните й разкопки в археологическия резерват „Сборяново“ край Исперих. Те приключват тази седмица, като в последните дни доброволците ще опитат да почистят от храсти и дървета райони, в които предишни години е имало проучвания, но сега са изоставени.

По проект по програма „Еразъм“ на разкопките работят 18 доброволци от 6 страни, най-често сред келтските находки се говори на английски, но може да се чуят и португалски, испански, италиански, естонски думи.

Как млад италиански археолог си купува на чист български език автобусен билет до Разград чуйте в прикачения звуков файл, от него ще научите и какво всъщност са открили проф. Гергова и нейните помощници през това лято.

Разкопките в Сборяново са започнали в края на юни, проф. Диана Гергова работи с колеги от Женевския университет и с 18 доброволци по програма „Еразъм“. Обект на проучванията е могила съседна на тази, в която преди две години бе намерена келтска колесница с останките на два коня, впрегнати в нея. Тазгодишните находки в квадратното келтско светилище доказват нови данни за присъствието на келтите в земите на гетите. Според Гергова те са дошли в днешното Лудогорие около 3 век преди Христа.

Намерихме ритуалноогънат меч ромфея, бил е за сечене и мушкане, има жлебове по острието, едноостър меч е това, прекрасното е, че е непознат вариант на ромфеи край Добрич още една подобна, но и двете в светилища. Така че нови интересни данни имаме за ритуалите и обредите, типовете светилища в този район на траките, в гетските земи. А това е келтска войнска тока – скромна като форма, но ценна, защото прави именно връзка с присъствието на келтите в гетските земи, такива токи са свързани с войнски погребения.

Тази година са знакови находките, свързани с въоръжения а не с жриици, магически предмети и бижута, обилието е заменено от знакови паметници и нови структури

На север е могилата с келтската колесница, а сега правоъгълни ритуални структури намираме. Рововете в които намираме тези отделни находки на войнско въоръжение, доказват непознати данни за присъствието на келтите и за взаимоотношенията им с гетите. Около могилата на гетския владетел Котела са. Във времето, в което келтите се появяват в гетските земи, очевидно влизат в мирни взаимоотношения, вероятно келтски жени, смесени бракове е имало, съдим по дребни келтски накити келтски, очевидно и политически взаимоотношения е имало, за да се появи тук келтска колесница с паралели до Париж.

Сушата в региона затруднява работата, но доброволците не сe оплакват – разказва Гергова.

Доброволците пристигат по проекта на сдружение „Надежда – Център за работа с деца“-София „По пътя на траките“, реализиран за пета година по програма „Еразъм“. Сборяново за трета година посреща младежи от различни държави, събрани от интереса си към археологията – разказва координаторът по проекта Диляна Вучкова.

Говорят поне по 2 езика и се получава смесица между различни езици, обменят си, много са мили и българския им е интересно да учат, сутрин на български се поздравяваме. Най-ентусиазирано учи български италианецът Корино.

Установяваме, че Корино наистина е понаучил български, макар че от време на време разговорът минава на английски.

Той разказва за последната находка от разкопките – женски скелет, дал му е име – Андреа.

„Андреа“ е последната засега находка в могилата – женски скелет, полегнал надясно в ембрионална поза. Липсва гръбнакът, но пък са запазени зъбите и ще може да се направят ДНК-експертизи.

Оптимизмът на Гергова помръква, когато разказва как последните от разкопките доброволците ще посветят на косене. Обекти от предишни проучвания са обрасли в храсти и дървета. В новата карта пред Свещарската гробница част от тези обекти дори са пропуснати.


Опитваме да спасим археологически обекти, оставени в забвение, което е тревожно. Става въпрос за тракийското светилище на Камен рид от началото на първо хилядолетие, елинистическо, обрасло е с гора, която ще унищожи стените и ритуалните кръгове. Още по-тревожно е при средновековния обект в Града на доверието, там средновековно имение разкрихме с материали от предхристиянския период, със средновековна църква.

Това е първото доказателство за съществуване на християнство на територията на Сборяново. По-ранни орфически паметници също са обрасли с гора, ще се постараем да разчистим малко и да отложил разрухата на паметниците. Тревожно е, че на новопоставената карта на резервата при гробниците тези обекти вече ги няма-. Това означава, освен че няма грижа, а съзнателно се заличават

За тръните и бурените върху историческото наследство на страната ни проф. Гергова обмисля да разкаже и на международна конференция, посветена на културния туризъм, която ще се проведе през ноември и ще бъде открита от премиера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *