Традиции

Хелоуин: 13 суеверия и традиции

взето от:

http://www.zdrava.bg/bremennost-i-detsa/tiyn/helouin-13-sueveriya-i-traditsii/

http://www.zdrava.bg/images/articles/420w/325.jpg

Хелоуин може и да ни се струва прекалено „вносен” или детски празник, свързан само с лакомства и костюми, но всъщност корените му се таят още в езическите вярвания. Ако се върнем 2000 години назад във времето, ще открием, че всъщност Хелоуин е бележел началото на Келтската нова година и се е наричал Samhain, което, преведено от келтски, означава „края на лятото”.

Някои традиции, свързани с Хелоуин, като издълбаването на тиквени фенери, се основават на ирландския фолклор и са се запазили през вековете, докато други – като бонбоните с форма на царевични зърна, са по-модерни хелоуински традиции. Ето какво стои зад 13 от любопитните суеверия и традиции, свързани с Хелоуин.

1. Черните котки

Често използвани като символ на лош късмет, черните котки красят много от декорациите за Хелоуин. Лошата репутация на черните котки датира от Тъмните векове, когато често е имало лов на вещици. Възрастните самотни жени често били обвинявани във вещерство, а котките им били заклеймени като демонични животни, които са им пратени от дявола.

Друг средновековен мит разказва, че Сатаната се превръщал в котка, когато общувал с вещиците. Но в наши дни черните котки не навсякъде се свързват с лошия късмет и вредите – в Ирландия, Шотландия и Англия се смята, че, ако черна котка ти мине път, това е на късмет.

2. Тиквените фенери

Забавната есенна традиция на Хелоуин да се издълбават тиквени фенери е свързана със зловеща и трагична приказка. Келтският фолклор ни разказва за пияния фермер на име Джак, който измамил дявола, но в резултат на това бил прогонен и от Ада и от Рая след като умрял. Останал без друг избор освен да се скита в мрака на чистилището, Джак си направил фенер от ряпа и горящ въглен, който дяволът му хвърлил от Ада.

Джак използвал фенера, за да води изгубената си душа. Затова и келтите вярвали, че закачането на тиквен фенер навън ще помогне на изгубените духове да стигнат до дома си, когато се лутат по улиците на Хелоуин. Първоначално правени от издълбана ряпа с малка свещ вътре, тиквените фенери със своите страшни лица помагат и за изплашването на злите духове и прогонването им надалеч. С преселването на ирландските семейства в Северна Америка през 1846г. и традицията отпътувала с тях. Тъй като ряпата по това време не била често срещана в САЩ, била заменена от тиква.

3. Прилепите

Средновековният фолклор описва и прилепите като помощници на вещиците, а, ако видиш прилеп на Хелоуин, това се счита за злокобен знак. Според един мит, ако видиш прилеп да прелита три пъти около една и съща къща, това значи, че скоро някой в тази къща ще умре. Друг мит твърди, че, ако на Хелоуин влезе през прозореца прилеп, това е знак, че къщата е обитавана от духове, които са пуснали прилепа да влезе.

4. Паяците

Много хора се страхуват от паяци, затова и на Хелоуин тези лазещи гадинки са сред задължителните артикули. И те, както черните котки и прилепите, се считат за приближени на вещиците през Средновековието. Според едно суеверие, ако паяк падне в пламъка на свещ и изгори, вещиците са наблизо. А, ако видиш паяк на Хелоуин, това значи, че духът на починал обичан човек бди над теб.

5. Вещиците

Стереотипната представа за вещиците с измършавели лица, островърха черна шапка и брадавица на носа, която бърка магическа отвара в котела си, всъщност произхожда от езическа богиня, наричана „старухата” и почитана на празника Samhain. Старухата била известна още като „старата вещица” или „майката-земя” и символизирала мъдрост, промяна и смяната на сезоните. В наши дни милата и всезнаеща старуха се е превърнала в зла кикотеща се вещица.

6. Котлите

Келтите вярвали, че след смъртта всички души отиват в котела на старата вещица, което символизира утробата на майката-земя. Там душите чакали своето прераждане, докато богинята, разбърквайки котела, позволявала на нови души да влизат в него, а на стари – да се прераждат. Този образ на котела на живота сега е заменен от злокобните бълбукащи отвари, от които се вдига пара.

7. Метлата на вещицата

Метлата на вещицата е друго суеверие, свързано с Хелоуин, но корените му се крият в средновековните митове. Възрастните самотни жени, които били обвинявани във вещерство, често били бедни и не можели да си позволят коне, затова се придвижвали през гората пеша с помощта на тояжка от клон, която понякога била замествана от метла.

Английският фолклор разказва как по време на нощните церемонии вещиците втривали в телата си отвара за летене, затваряли очи и се чувствали сякаш летели. Халюциногенното мазило, което предизвиквало вкочаненост, учестено сърцебиене и объркване, им давало илюзията, че се реят в небето.

8. Обличането в костюми и обикалянето по домовете

В древните времена се вярвало, че по време на Samhain завесата между нашия свят и този на духовете е най-тънка и че духовете на покойниците могат да се смесят с живите. Суеверието гласяло, че посещаващите ни духове могат да се преобразят в човешка форма – като просяк например, и да почукат на вратите ни, молейки за пари или храна. Ако ги отпратим без да им дадем нищо, рискуваме да си навлечем гнева на духа и да бъдем прокълнати.

Друг келтски мит гласи, че преобразяването като дух, ще заблуди злите духове и ще ги накара да си помислят, че сме едни от тях. Така няма да се опитат да ни вземат душата. В САЩ обикалянето по домовете с костюми е станало основната традиция на Хелоуин още от 1950 г. след като в началото на века е била пренесена от ирландските имигранти.

9. Цветовете на Хелоуин

Традиционните цветове на Хелоуин са оранжево и черно и произлизат от езическата традиция да се празнуват есента и беритбата. Оранжевото символизира цветът на променящите се листа и на реколтата, а черното бележи „смъртта” на лятото и промяната на сезона. С времето зеленото, лилавото и жълтото също са се включили като цветове за декорациите на Хелоуин.

10. Нощта на пакостите

Заради някои пакостливи тийнейджъри Хелоуин е и времето за шеги със съседите. От хвърляне на яйца и тоалетна хартия по къщите на съседите до чупенето на тиквените фенери, „дяволската нощ” може да е пълна с пакости и бели.

Древните келти празнували Samhain с голям огън на открито, игри и комични лудории. През 1920-1930г. празненствата станали по-груби със засилени прояви на вандализъм, вероятно в резултат на напрежението, предизвикано от Голямата депресия. За да спрат вандализма, хората започнали да раздават бонбони и така се възродила забравената традиция да се обикаля по домовете и да се раздават бонбони, за да не направят гостите някоя пакост.

11. Захаросаните ябълки

Захаросаните ябълки са популярно лакомство за Хелоуин. Захарният плод, закачен на пръчка, се е раздавал преди години в САЩ преди да станат достъпни опакованите бонбони. Днес захаросаните ябълки могат да са покрити с карамел или шоколад с ядки, както и с класическия блестящ червен сироп.

Съчетаването на келтските и римските традиции е в основата на захаросаните ябълки на Хелоуин. Samhain се падал приблизително по времето, когато бил и римският фестивал в чест на Памона, богинята на плодовите дървета. Богинята често се обозначава с ябълката като символ, затова плодът станал…. популярен и на празникът на беритбата.

12. Ловенето на ябълки

В древността на ябълките се гледало като на свещен плод, който може да се използва за предсказване на бъдещето. Ловенето на ябълки е една от традиционните игри, използвана за правенето на предсказания в нощта на Хелоуин. Вярвало се, че първият човек, който успее да улови ябълка от пълното с вода ведро без да използва ръцете си, ще се ожени пръв.

Ако участникът извадел късмет и успявал да улови ябълка още на първия опит, това значело, че ще преживее истинска любов, докато тези, които пробват многократно преди да успеят да си извадят плод, ще бъдат непостоянни в романтичните си отношения. Според друг мит, ако момиче постави уловената си ябълка под възглавницата в нощта на Хелоуин, ще сънува бъдещия си съпруг.

13. Бонбоните във форма на царевични зърна

Тези бонбони се асоциират предимно с Хелоуин и са станали част от традицията за празника през 1880 г. Масовото им производство започнало в началото на 1900г. Оригиналният процес по направата на бонбоните бил тежък и отнемащ много време, тъй като всеки цвят от сиропа трябвало да бъде загрят в голям казан, след което внимателно да се посипе на ръка върху специалните формички.

Но жълто-оранжево-белите бонбони – измислени с цел да приличат на царевично зърно – били голям хит и оставят популярна част от традициите на Хелоуин и до днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *