в България

Ние празнуваме Сауин /Келтска нова година/ !

автор Сдружение Келтско наследство

https://www.facebook.com/events/457628858430419/

Снимка на Сурен Исраилян.

На 31 октомври/1 ноември келтите празнуват „Сауин” или „Самхейн” /Samhain/ в буквален превод „Краят на лятото”, наричан още „Ден на Вси Свети”. За келтите след Сауин започва зимата и новата година. На този ден се празнува „краят на всички реколти” – на ечемика, овеса, пшеницата, ряпата и ябълките. Това, което не е прибрано ще бъде разрушено от студеното дихание на Магьосниците през ноември.
На празника се почитат починалите предци. Смята се, че в дългата нощ на Сауин, те пристигат и затова по време на празника отвън се оставя храна пред къщите и се запалват свещи на прозореца.
В деня на Сауин „Очаквайте неочакваното”, защото според Друидите в този ден „миналото, сегашното и бъдещeто се превръщат в едно цяло”, затова празникът е подходящ за провеждане на различни гадания, включително и “келтско гадаене за здраве”
Този празник оригинално празнуван от келтите, в христианския свят се трансформира в Хелоуин. Смята се, че в основата на модерния Хелоуин е стара келтска легенда за “Джак Фенера” /Jack O’Lantern/. Според тази легенда, имало едно време един пияница и мошеник, казвал се Джак, който с хитрост накарал Дявола да се качи на едно дърво, след което Джак изрязал кръст на ствола на дървото и по така заклещил Дявола. Тогава Джак поставил условие, че ако Дяволът спре да го изкушава, той ще го пусне да слезе от дървото. Така и станало. Когато Джак умрял, не го пуснали в Рая заради лошите му качества и естествено не го пуснали и в Ада, заради това, че е излъгал Дявола. Така Джак бил принуден завинаги да се лута из “тъмните ирландски хълмове “, а Дяволът му дал един въглен “да свети в тъмното”, като го сложи в изрязана ряпа, за да “свети по-дълго”. После ряпата била сменена с по-удобната тиква.
Ние от Сдружение „Келтско наследство” каним приятелите и почитателите на келтската култура да отпразнуваме заедно Сауин. Подготвили сме оригинална програма и подходящи за празника келтски ритуали.
Време на провеждане: 31.10.2019г. от 18.30 часа.
Вход свободен, храна и напитки на свободна консумация.
Място за провеждане на събитието: с.Сакарци, общ.Тополовград, келтски клуб „Армуда”
За информация и записване: Галя /Сакарци/GSM: 0885 773054, Сурен GSM: 0878 562556
Моля, потвърдете участието си до 28.10.2019г., местата са ограничени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *