в чужбина,  Игри,  Традиции

Изпитание на силата на височина 2000 метра: келтски борби в Австрия

29.07.2019г., репортаж на Lisi Niesner, подготвено от Kirsti Knolle, редактор Angus MacSwan Reuters

https://news.yahoo.com/trial-strength-2-000-metres-113221114.html?guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAANYwAyTIE8RATjxlK16YKa-I23aU2_NZfEKUszbx1KEYDKC9U9-SlzwKU79STevO4i9iaf8NRCyXyVbGhX_h6P3kUQt85MdiLZFSppGfe8ARtyZARYU8Kxg08z3DpPIb0GDRP07eItEa64GN7NqJ44vpPUepdRAyH1P1cHKFCAcZ&guccounter=2

Мъже се борят по време на турнира „Hundstoa Ranggeln“ в планина Хандщайн /Hundstein mountain/, в близост до село Мария Алм /Maria Alm

MARIA ALM, Австрия (Ройтерс) – Всяка година около Деня на Св.Якоб мъжете от региона Залцбург /Австрия/ правят борби върху естествен терен на върха на планината Хандщайн /Hundstein/ в традиционните състезания по бойни изкуства, наречени Хандстоа /Hundstoa/, или Якоби Рангелн /Jakobi Ranggeln/.

Тази келтска традиция в борбата, която е включена в културното наследство от ЮНЕСКО през 2010г. има исторически корени от над 500 години.

„В древността Хандщайн или Хандстоа била свещена планина на келтите, които дошли тук през 5 век пр.Хр. Като носели с тях желязо, сечива, овце и крави, те докарали тук и състезание Рангелн“ казва Гюнтел Хайм /Guenther Heim/, ветеран в борбите.

„Разликата между келтската борба и класическата е много проста“ – казва той.  

„Гърците и римляните се борели без дрехите, а келтите се състезавали облечени. Това е валидно и до днес“.

Деца от 6 годишна възраст могат да участват в игрите, но само борци на възраст от 19 години, живеещи региона Залцбург могат да се състезават за наградата – флага на Хагмоар /Hagmoar/.

„Наградата Хагмоар от Хадщайн се цени високо, защото се дава от незапомнени времена и е трудна за спечелване. Затова тя е много престижна титла“ – казва Хайм.

Тази година 90 участника се бориха на двойки на височина над 2000 метра   (6560 фута). Най-важното за победата е доброто хващане, твърдата стойка и много сила.

В крайна сметка 25-годишния Кристоф Еберт /Christoph Eberl/ спечели титлата.

„Това е невероятно чувство. Работиш години, за да постигнеш този успех, и когато печелиш, не можеш да повярваш в победата“ – каза той на Ройтерс. „Велико е. Това е прекрасно !“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *