Български автори,  История

Будика – келтската кралица воин, повела кървава битка срещу Римската империя

02.04.2017г., автор: Деница Георгиева взето от:

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/budika-kralicata-vojn-otmystila-za-unizhenieto-si-6067427

Въпреки че накрая кралицата отнема живота си, тя остава в историята като символ на борбата за справедливост и независимост

Будика - келтската кралица воин, повела кървава битка срещу Римската империя
Източник: Getty Images

Будика (изписвана също и Боудика) е келтска кралица на племе ицени, населявало Източна Англия през древността.

Тя повежда бунт срещу Римската империя през 60 г. сл. Хр. За година армията ѝ унищожава няколко града и убива над 70 000 римляни и британски изменници.

Накрая бунтът е потушен и кралицата отнема живота си, но остава в историята като национална героиня.

Тъй като повечето от информацията за нея идва от римските учени и историци и главно от Тацит и Дион Касий, твърде малко е известно за ранния живот на кралицата войн.

Смята се, че Будика е родена в уважавано семейство в днешния град Колчестър около 18 г. Когато навършва пълнолетие момичето се жени за Прасутаг, крал на ицените.

Когато римляните завладяват южните територии на Англия през 43 г., повечето келтски племена са принудени да се предадат, но Прасутаг остава на власт, с условието да бъде съюзник на Римската империя.

Източник: Getty Images

През 60 г. иценският крал умира без да остави след себе си мъжки наследник. Тогава римляните анексират и неговото кралство и конфискуват земите и собствеността му. За да бъде унижението още по-голямо, публично пребиват жена му с пръчки и изнасилват двете им дъщери.

Тацит записва клетвата на Боудика да отмъсти за всичко:

Никой и нищо не са предпазени от римската гордост и арогантност. Ще затрият свещеното за нас и ще обезчестят девиците ни. Победете в битката или умрете, това е нещото, което ще направя аз, жената“.

Будика била тренирана за воин, също като повечето келтски жени. Тя можела отлично да прилага бойни техники ида използва различни оръжия.

Докато Гай Светоний Павлин води военни действия в Уелс, Будика повежда иценски бунтовници и членове на други племена срещу Римската империя

След като побеждават Девети легион на римската армия, воините на кралицата всяват пълна разруха в Клочестър, убивайки главнокомандващия и посичайки обитателите на града.

Източник: Getty Images

Същата участ сполетява и Лондон и днешния Сейнт Олбанс. По това време Гай Светоний се завръща от Уелс и мобилизира силите за сразяване на бунтовниците. Точното местоположение на битката е неизвестно, но историците предполагат, че е някъде между Лондон и Нортхамптъншър.

Римляните успяват да победят британските племена, въпреки че те ги превъзхождат по брой. Будика и дъщерите ѝ се самоубиват с отрова, за да предотвратят попадане в плен.

Армията на Будика убива над 70 000 римляни и британци, служещи на Римската империя

Това е описано в трудовете на Тацит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *