Друиди,  История,  Келтски свят

Тайнствен подземен лабиринт в Шотландия бил друидски храм

23.03.2016г., взето от:

http://drevnite.com/tajnstven-podzemen-labirint-v-shotlandiya-bil-druidski-hram/

Тунел в Гилмертонската пещера. ( John Dale)
Тунел в Гилмертонската пещера. ( John Dale)

Изследвания на Гилмертонската пещера в Единбург, Шотландия, показват, че тайнствената мрежа от подземни тунели е била храм на друиди преди повече от 2000 години.

Издълбаните ръчно коридори и тайни камери са свързани с контрабандисти, рицари Тамплиери и магия. През 2003г. пещерата е отворена за посетители, но едновременно с това се провеждат реставрационни мероприятия.

Повечето експерти, изследвали това място, не могли да определят действителния произход на няколко каменни маси и столове, намерени там.

Според Джулиан Сполдинг, писател, изкуствовед и историк, храмът вероятно е използван в продължение на векове. Той вярва, че нови изследвания в Гилмертонската пещера ще разкрият нови секрети, свързани със загадъчния лабиринт.

Съгласно официалните записи тази обител е създал местен ковач на име Джордж Патерсън през 1727 г. Сполдинг не споделя това твърдение. Той вярва, че храмът е бил умишлено погребан от древни друиди, за да съхранят свещения дух на това място. Вероятно Патерсън е изгребал само чакъла, който е запълвал останките на храма.

„Доста вероятно е целият комплекс да е погребан умишлено, това е широко разпространена практика в древността, която предотвратява последващо оскверняване на свещени места.

Подобна интерпретация обяснява защо два тунела и досега са блокирани от грамади трошен камък. Не е ясно защо Джордж Патерсън ще ги зарива обратно, след като ги е вече изкопал”, казва Сполдинг.

Тази пещера се свързва с магия, защото я е ползвал „Клубът на адския пламък” през ХVIII век. Негов основател през 1740 г. е сър Франсис Дашууд, собственик на Уест-Уикъмб в Бъкингамшър. Основно занимание в този клуб били разврат и алкохол. Много от членовете на клуба са били лордове и важни фигури в парламента.

Сполдинг смята, че система от стаи и коридори, наподобяваща на утроба, била създадена по време на келтите, дори по-рано. В съответствие с неговите изследвания мястото се датира с Желязната епоха.

Гилмертонската пещера.
Гилмертонската пещера.

Известно е, че друидите са се срещали тайно в горите или пещери, далеч от хора. Гилмертон се намира на висок планински хребет, възвишаващ се над остров Крамонд: най-старото селище в Шотландия, по-късно римски форт.

В днешно време входът на пещерата изглежда като традиционна планинска вила. Г-н Сполдинг се надява, че Гилмертонската пещера ще получи статут на обект на Световното културно и природно наследство. Ако бъдещите изследвания потвърдят хипотезата за друидите, това ще е още едно място наред с Рослин близо до Единбург, каменната пирамида до Батгейт, Дингуол (древна столица на викингите в Шотландия), Калланиш (земя на богинята Бриджит) и още много други.

Исторически места, свързани с друидите, са открити и в други части на Великобритания. Според Independent в Стануей Есекс през 1996г. е намерен човешки гроб от желязната епоха. Останките са известни като „Друида от Колчестър” , датирани на около 2000 години.

Човекът може да е бил друид, лекар или и двете. Гробът е бил укрепен с дърво, вътре са намерени настолна игра, украсен плащ, блестящо черно мънисто и медицински инструменти: скалпели, хирургически трион, кукички, остри и тъпи къси игли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *