Друиди,  История,  Келтски свят

Беззъбото сбръчкано лице на жена друид оживява във восъчна отливка

19.08.2019г., Превод: Елена Страхилова, Източник: Live Science взето от:

https://nauka.bg/bezzaboto-sbrachkano-lice-jena-druid-ojivyava-vosachna-otlivka/

Credit: University of Dundee

Беззъб череп бе всичко, с което учените доскоро разполагаха от една представителка на древните жители на Шотландия, познати ни като друиди. Сега обаче изследователите имат восъчен образ  на лицето на тази жена, белязано с бръчки и издаващо силна решителност.

„Жената друид, получила прякора Хилда, е живяла през желязната епоха. Анатомичен анализ на останките й предполага, че е била 60-тина годишна, което е впечатляваща възраст, тъй като е известно, че повечето жени от този район и от тази епоха са доживявали едва до началото на 30-те си години”, разказва Карън Флеминг, завършваща магистратура по криминалистика и лицева идентификация в Университета в Дънди, Шотландия.

„Беше интересно да пресъздадем лицето на Хилда. Продължителността на живот на жените в онази епоха е била около 31 години, но сега откриваме, че някои привилегировани представителки са живеели по-дълго” – споделя Флеминг в изявление.

Тя създава подробно дигитално изображение на Хилда, носеща шал около главата си.

Не е известно много за Хилда. Останките й се намерени в Сторноуей, на остров Люис край северния бряг на Шотландия. Черепът й е един от шестте „друидски черепа от Хебридите”, предоставени на Френологичното дружество в Единбург през 1833г. Оттогава той се съхранява в Музея на Университета на Единбург.

Не е съвсем ясно и кога точно е живяла. „Невъзможно е да разберем кога със сигурност е починала, тъй като не успяхме да направим въглероден анализ на черепа”, казва Флеминг. „Но ако приемем, че информацията в списанието от 1833 г. е вярна, то тя е може да е умряла по всяко време между 55г. пр.н.е. и 400г. от.н.е. и е от келтски произход.”

Друидите са живели на територията на днешните Обединено кралство и Франция като са били философи, учители, съдии и посредници между хората и боговете, съобщава в своя статия Live Science. По-голямата част от това, което ни е известно за тях, идва от вторични източници, главно от Юлий Цезар, който завладява Галия.

Най-ранното споменаване на друидите датира от преди 2400 години, а преди около 1200 години те постепенно изчезват с разпространението на християнството.

Създаването на 3D восъчна глава на древен друид е било съпътствано от доста предизвикателства. Горещата вълна в Европа това лято почти стопила главата преди да бъде напълно завършена, разказва Флеминг. За щастие тя успяла да довърши работата си като през повечето време я държала провесена в хладилна камера.

Главата ще бъде показана заедно с други произведения на изкуството на студенти между 16 и 25 август в артзалата на Университета в Дънди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *