История,  Традиции

Непознатите келтски воини в Египет

05.01.2016г. автор: Димитър Димитров източник Ancient Origins взето от:

http://drevnite.com/nepoznatite-keltski-voini-v-egipet/

келтски воини
Келтски наемници в Египет. (scout.com)

Келтските традиции са известни в цял свят. Келтите са били лоялни наемници на много държави по Средиземноморието, най-вече на Византия, но е малко известен факт, че са поддържали тесни взаимоотношения и с Египет.

В наши дни келтските езици и култури се срещат само в Ирландия, части от Шотландия, Уелс, Галисия в Испания и Бретан в Англия. Но преди възхода на Римската империя келтските езици са говорени в голяма част от Европа, а наемните им воини попълвали армии в Тракия, Гърция, Юдея и Африка.

Келтски воини. Zvezda /Karatchuk
Келтски воини. Zvezda /Karatchuk

Келтите в Птолемейския Египет

В началото на III век пр. н. е. келтските воини от източна Европа преминали в редиците на египетската войска. По време на царуването на Птолемей II Филаделф от Балканите били наети 4000 келтски войници. Според историческите сведения те помогнали на императора да съкруши полубрата си – Птолемей Цезарион, който се опитал да узурпира трона. Споменава се, че след това и келтските военачалници опитали да превземат властта в Египет, но бунтът им бил възпрян и наемниците били изгонени на малък остров в река Нил, където загинали от глад. Но това не е краят на отношенията между келтите и птолемеите.

Келтски наемници в Египет. (scout.com)
Келтски наемници в Египет. (scout.com)

Птолемей II Филаделф се възползвал от услугите на келтите още един път, през 250 г. пр. н.е. Тогава наемниците били използвани за полагане на пътища и осуетяване на бунтове. Повечето следващи владетели от Птолемейската династия също наемали келтски воини, като в някои от сраженията точно те били решаващият фактор при победата на египтяните.

Много от келтските войници всъщност останали да живеят в Египет и се оженили за местни жени. На жаргон децата от смесените бракове между келтски мъже и египетски жени били наричани епиговои.

Най-ранната среща между двете цивилизации

Според книгата „Кралството на кивота“ на Лорейн Евънс (Lorraine Evans) взаимоотношенията между Египет и келтите датират от много преди III век пр. н. е. Авторката смята, че останки от древен кораб, открит през 1937 г. в Йоркшър (северна Англия), са принадлежали на древни египтяни. Първоначално се смятало, че корабът е бил викингски, но радиовъглеродният анализ посочил, че е построен през XIV век. пр. н.е.

Разкопаването на кораба в Йоркшър. Penn Museum
Разкопаването на кораба в Йоркшър. Penn Museum

Като доказателство за египетския произход на кораба, Евънс посочва древна шотландска хроника, в която се разказва за египетско семейство, избягало от държавата и стигнало чак до Шотландия. Скоро след това били принудени да напуснат и се озовали в Ирландия.

Друг интересен факт е, че през 1955 г. в Могилата на заложниците в Ирландия са открити останките на млад принц. Най-странната находка се оказала огърлица от фаянсови топчета. Топчетата произхождали от Египет, а въглеродният анализ показал, че останките датират от 1350 г. пр. н. е. Това е и същото време, в което е живял Тутанкамон. Още по-странно е, че и Тутанкамон е погребан със същия вид фаянсова огърлица.

Могилата на заложниците. Sean Rowe / Flickr
Могилата на заложниците. Sean Rowe / Flickr

Около връзката между келтите и Египет все още има много неизяснени аспекти. Надяваме се, че бъдещите разкопки ще ни помогнат да разберем цялата история на тези интересни взаимоотношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *