Български автори,  Изкуство,  Традиции

Митичният Зелен човек – духът на природата

18.12.2015г., автор: Димитър Димитров, взето от:

http://drevnite.com/mitichniyat-zelen-chovek-duhat-na-prirodata/

Зеления човек, картина на Лорън Рейн. Wikimedia Commons
Зеления човек, картина на Лорън Рейн. Wikimedia Commons

Оставайки загадка в продължение на векове, Зеленият човек се явява персонифициран дух на природата. Прониквайки в различни религии и култури, Зеленият човек преминал през безброй преобразувания и културно многообразие, но съхранил приблизително същата си форма. Произходът му е неизвестен, но и до днес го помнят и му се прекланят.

Както се смята, образът на Зеления човек е бил създаден в предхристиянската епоха и е олицетворявал природата и нейния дух- Първото му изображение се появило дълго преди появата на християнската религия и създаването на Римската империя.

По-късно изображенията на Зеления човек били разпространени в пределите на империята и по нейните граници, а след това – и в други култури, такива като Индия. Но най-често той се асоциирал с културата на келтите, живеещи на територията на днешна Англия и Франция, поради голямото количество изображения, открити в тези региони, и стилизирания начин, по който той е бил изобразен.

Зеленият човек често бил изобразяван във вид на човешко лице, обикновено със средна или напреднала възраст. Лицето му винаги е заобиколено с листа, лози, цветя, сякаш той наистина се ражда от света на природата. И все пак съществуват известни вариации на неговия образ, но винаги в обкръжението на зеленина, откъдето идва и името му – Зелен човек.

Археолозите са открили артефакти, на които листата излизат от неговата уста, носа или ушите. Някои от неговите изображения са направени изцяло от природни материали.

Зеления човек в катедралата на Рочестър. Wikimedia Commons
Зеления човек в катедралата на Рочестър. Wikimedia Commons

Смята се, че Зеленият човек е бил символ на растеж и възраждане, на вечния сезонен цикъл. Тази асоциация е свързана с дохристиянските концепции за това, че човекът се е родил от природата, за което свидетелстват различни легенди.

В тях се говори за сътворението на света и за това, че човекът е непосредствено свързан с природата. Естествената смяна на сезоните представлява течението на времето, което състарява човека. Този съюз с природата бил построен на взаимно доверие, за което свидетелстват историята и археологията.

Човекът се усъвършенствал, живеейки в хармония с природата, която му давала всичко, от което се нуждае. Човекът изцяло зависел и зависи от природата, затова Зеления човек е мощен символ на хармоничния съюз между човек и природа.

Зеленият човек също така се асоциира със смъртта у древните. Голямо количество изображения на Зеления човек са открити на гробове, като чертите на лицето били стилизирани като череп, от който прораствали цъфтящи клонки.

Изкусен релеф на надгробна плоча в Shebbear (Девън, Англия) с череп, от който излизат цъфнали клони. Рublic Domain
Изкусен релеф на надгробна плоча в Shebbear (Девън, Англия) с череп, от който излизат цъфнали клони. Рublic Domain

Символично Зеленият човек означава възраждане, доверие и разруха. Тези три важни момента се отнасят към живота и смъртта на природата и човека, както и отношенията между тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *