Български автори,  История,  Трако-Келтика

Нови келтски открития в Сборяново

03.10.2019г., автор: Ивелина ИВАНОВА, Шумен, взето от:

http://m.focus-news.net/?action=news&id=2704751&fbclid=IwAR1My9ofK2-lmuo7Y5VRvq9JiVnYIwm1ke3AOYnXWS2O4yOjXTAXtmozMZs

Здравейте, Приятели ! Пускам съвсем прясна статия за келтски находки в Сборяново. Както се казва, когато цифрите говорят и боговете мълчат…

Проф. Диана Гергова: Сборяново продължава да ни изненадва с нови аспекти на богатата погребална обредност и ритуали, практикувани на територията на Източния царски некропол

Сборяново продължава да ни изненадва с нови непознати аспекти на богатата погребална обредност и ритуали, практикувани на територията на Източния царски некропол. Това каза пред Радио „Фокус“ – Шумен археологът проф. Диана Гергова. Само преди броени дни воденият от нея екип завърши разкопките на територията на келтското светилище, като и в третия сезон на проучването му се отчитат интересни резултати. В западната част на ограденото с трапецовиден ров светилище са открити фрагменти от тракийска и вносна керамика, следи от горяло стъкло, стъклено мънисто, амфорни дръжки и др. Изненада за археолозите се оказва доста голям камък, поставен в рововете на келтското светилище. За втори път от началото на проучването му екипът попада и на горели човешки кости.
„Продължаваме да събираме изключително интересни данни какво се случвало в самите ровове, които са ритуално изкопани. Какво е било поставяно в тях и отново, както и в първата година, когато бяха големите ни находки, откриваме следи от човешки останки, от дарове, което вероятно е свързано с типичното за гетите препогребване“, каза проф. Гергова.
В района на светилището през този сезон са установени и други две вкопани структури с форма на квадрат, оформени от ровове, с ориентация югоизток – северозапад. Новите структури са близки до структурата на келтското светилище. „Това са отново ровове, но те ограждат квадратни пространства и вероятно са част от един ансамбъл, заедно със светилището, което проучваме. Това е първият сезон, в който ги засичаме, като в рововете има отделни находки от същата епоха- от 4-3 в пр.Хр.“, обясни проф. Гергова. Близо месец са продължили тази година разкопките на територията на келтското светилище.
Съръководител на експедицията е д-р Йордан Анастасов от Женевския университет, в работата на терен са участвали отново специалисти от Европа и студенти от Швейцария и България. „За нас е голямо удовлетворение, защото попадаме на нови знаци за ритуални практики в южната част на некропола, около могилата на Котела и в близост до келтската колесница, която намерихме в една от могилите. Попадаме на нови данни за това духовно единение на келти и траки – имаме чисто келтски структури, които са разположени на територията на тракийския некропол, както и находки от келтски или тракийски произход. Много съм доволна от прецизната работа на нашите студенти. Да откриете горели разпилени кости в един ров, запълнен с пръст, е много голямо постижение, а тези находки ни дават много важна информация“, каза още проф. Гергова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *