Изкуство,  История,  Келтски свят

Загадка около кралска келтска гробница във Франция

27.10.2016г., от Площад СЛАВЕЙКОВ, взето от:

Археолозите объркани: на мъж или на жена е принадлежал 2500-годишният скелет в Североизточна Франция?

Детайл - глава на речно божество от етруския котел в гробницата от Лаво. - Загадка около кралска келтска гробница във Франция
Детайл – глава на речно божество от етруския котел в гробницата от Лаво.

Скелетът в гробницата от Лаво, Шампан, все още не може да бъда напълно идентифициран. Всички данни би трябвало да сочат, че е принадлежал на мъж. Костите са положени в красиво изработена колесница. На врата на покойника е окачена 580-грамова златна торква, украсена с крилати зверове.

На всяка китка има златни гривни, а левият му бицепс е бил обгърнат от платнена лента, обшита с полускъпоценни лигнити. Край тялото са поставени голям етруски бронзов котел с ширина на устието от един метър, изискано гравирани гръцки съдове и бронзова посуда.

Главният експерт на обекта Бастиен Дюбюи отбелязва, че колесницата, котелът и съдовете за хранене са типични за кралските гробници от ок. 500г. пр. Хр. Погребалният инвентар вероятно е бил използван и в религиозни церемонии.

Показната употреба на скъпи предмети, особено внос от Средиземноморието, е типична за елита на келтските, германските и тракийските племена през Желязната епоха.

От същия период датират и няколко гробници на високопоставени келтски жени, пак от Североизточна Франция. Най-известна е Дамата от Ви, в северната част на Бургундия през 1953г. Предвид общите характеристики на погребенията, последното откритие сочи, че става дума за представител(ка) на племенната аристокрация на местната група халщатски келти – култура от Желязната епоха, населявала почти цяла Северна Европа.

Френският Национален институт за археологически изследвания съобщава, че торквата от Лаво е по-тежка от масивната златна огърлица на Дамата от Ви. Тяло е било погребано в скъпи одежди, предназначени или специално за случая, или носени само по изключителни поводи.

Това, което обърква археолозите, е противоречието между мъжкия характер на воинското погребение в колесница и женския вид на скелета. Лошото състояние на костите засега пречи на по-задълбочено изследване.

Все пак не е напълно изключено жена да бъде погребана като пълноправна владетелка, с инвентара, подходящ за царствената роля на военен водач, но за момента специалистите не могат да стигнат до цялостна хипотеза по въпроса.

Гръцкият кратер от гробницата на Дамата от Ви
Гръцкият кратер от гробницата на Дамата от Ви

Особено интересен е бронзовият котел, изработен от етруски майстори. Четирите му кръгли дръжки са увенчани с рогата, брадата глава на божество – може би гръцкият речен бог Ахелой. Ръбът на съда е декориран с осем глави на лъвици. Някои келтски племена са заравяли котел във воинските погребения – за употреба в отвъдния свят.

Възможно е от тази практика да произлиза и митологичното значение на котела със свещена храна и даряващ живота, както и дори легендата за Свещения Граал от вече средновековните, християнизирани текстове на келтските митове от Бретан, Ирландия и Уелс.

Учените се надяват, че гробницата от Лаво ще им помогне да разширят знанията си за комуникациите между северно европейските келти и процъфтяващите цивилизации на Гърция и Италия около 500г. пр.Хр.

Търговията между средиземноморския и северния свят е била доста усилена и комуникациите не са се ограничавали само с размяна на стоки: в периода между разпространяването на келтските езици и населения в VІ в. пр. Хр. и нашествието на вождовете Белин и Брен от 279г. пр. Хр. гръцките философи и историци понякога говорят за влияние, оказано на идеите им от мъдреците на различни варварски, тоест негръцки народи – египетските жреци, вавилонските астрономи, персийските магове, тракийските последователи на Дионис и Орфей, както и келтските друиди.

В гробницата е намерен и чернофигурен керамичен кратер за вино, украсен с изображение на пируващия Дионис, легнал под лоза до женска фигура.

Сред съдовете има и лъжица, изработена от преплетени златни и сребърни нишки, служеща за отделяне на подправки и билки от виното, с което са приготвени. Председателят на Националния институт за археологически изследвания отбелязва, че подобен предмет не е откриван дори в най-богатите гръцки погребения.

Гробницата от Лаво беше обявена за археологическото откритие на годината /2016/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *